Balkonima vraćen izgled iz 1889. godine

Požarevac

Društvo

Balkonima vraćen izgled iz 1889. godine

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Postavljanjem balustera na balkonima završava se druga faza radova na zgradi Načelstva u Požarevcu.

Po rečima Vladimira Petrovića, člana Gradskog veća zaduženog za urbanizam, na tri balkona zamenjeno je ukupno 96 balustera, uz konzervatorski nadzor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Smederevo.

„Iz Regionalnog zavoda četiri puta su vraćali majstoru balustere na doradu zbog fizičkog izgleda, sve dok se nisu u potpunosti uklopili sa originalnim nacrtima iz 1889. godine. Sada je vraćen nekadašnji izgled balkona, balusteri su napravljeni od čistog cinka, jer je tada tako pravljeno“, objasnio je Petrović za E-Braničevo.

 

Balusteri su napravljeni od čistog cinka

Podsećamo da su u okviru javne nabavke „Spoljašnji kamenorezački radovi na zgradi starog Načelstva: Restauracija i rekonstrukcija balkona“, koja je raspisana još 2018. godine, završeni zidarski radovi sa klesanim kamenom. Radove je izvela grupa ponuđača „Jović gradnja“ iz Požarevca i SZR Đorđević Dušan, preduzetnik iz Ljiga, a cena radova iznosila je 3.150.000 dinara, odnosno 4.500.000,00 dinara sa PDV-om. Konzervatorski nadzor radova koštao je 125.000 dinara.

Završetak radova na balkonima označava kraj druge faza radova na zgradi Načelstva. Podsećamo da je druga faza radova trebalo da bude završena još u septembru 2019. godine.

>>PROBIJENI ROKOVI ZA ZAVRŠETAK DRUGE FAZE RADOVA, IZVOĐAČ PLATIO PENALE<<

Petrović kaže da je trenutno u toku izrada projekta za treću fazu radova koja obuhvata zadnji deo zgrade Načelstva.

To Top