Bard srpskog glumišta rođen je na današnji dan u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Bard srpskog glumišta rođen je na današnji dan u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan 1900. godine rođen je Požarevljanin Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Živanović je karijeru započeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kasnije je prešao u Skoplje, a 1932. ostvario je dugogodišnji san - primljen je u Narodno pozorište u Beogradu.

Kad je 1947. godine osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je okupilo veliki deo glumačke elite, u novom ansamblu našao se i Milivoje. Za izuzetne glumačke kreacije dobio je niz priznanja, uključujući "Zlatnu medalju Stanislavskog" koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar na čijim je daskama često gostovao.

U čast barda srpskog glumišta, u njegovom rodnom gradu Požarevcu održavaju se dva glumačka festivala - amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” i Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" koje tradicionalno počinju na dan njegovog rođenja, 2. aprila.

Predstavnici grad Požarevca i Centra za kulturu obići će danas grob Milivoja Živanovića u Beogradu i položiti venac, a večeras u 20 časova će početi glumačke svečanosti predstavom "Put velikana, Milivoje Živanović" Centra za kulturu Požarevac, koja je van konkurencije.

Takmičarski deo festivala počinje u ponedeljak, 4. aprila, predstavom "Široka zemlja" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

>>GLUMAČKE SVEČANOSTI „MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“ OD 2. DO 10. APRILA<<

To Top