Besplatno testiranje na hepatitis u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Besplatno testiranje na hepatitis u Požarevcu

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Od 2010. godine, u više od 180 zemalja sveta, 28. jula obeležava se Svetski dan borbe protiv hepatitisa.

Zavod za javno zdravlje Požarevac vrši besplatno testiranje na hepatitis, od 29. jula do 5. avgusta.

Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje naglašava za E-Braničevo da će akcija biti produžena ukoliko bude primećen slabiji odziv građana.

,,Osoba može da dođe u našu zdravstvenu ustanovu, bez najavljivanja, zakazivanja ili uputa, a ne mora imati ni zdravstvenu knjižicu. Pri dolasku je potrebno da se svi zainteresovani jave u Savetovalište za poverljivo i pouzdano testiranje, gde može da se zatraži savet, ako neko želi. Testiranje će biti vršeno uzimanjem krvi za prisustvo virusa hepatitisa B i C“, kaže Jovanović.

Ovaj dan je odabran u čast rođendana nobelovca Blumberga, koji je otkrio virus hepatitisa B. Cilj obeležavanja ovog datuma je povećanje svesti o virusnim hepatitisima, upali jetre koja uzrokuje niz zdravstvenih problema, uključujući i karcinom jetre.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu živi preko 320 miliona ljudi sa nekim oblikom hroničnog hepatitisa. Ove infekcije se po učestalosti nalaze na drugom mestu među svim zaraznim bolestima, posle tuberkuloze, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batutˮ u našoj zemlji godišnje se prijavi oko 5% slučejeva hepatitisa u odnosu na ukupan broj prijavljenih zaraznih bolesti.

Hepatitis B i C se ne dobijaju socijalnim kontaktom sa obolelim (rukovanjem, niti ako radimo ili se družimo sa takvom osobom). Najveći rizik za prenošenje virusa hepatitisa B i C, predstavlja kontakt sa krvlju inficirane osobe, mada se virus nalazi i u drugim telesnim tečnostima, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

To Top