Bespovratna sredstva preduzetnicima iz Gradišta, Golupca i Požarevca

Braničevo

Društvo

Bespovratna sredstva preduzetnicima iz Gradišta, Golupca i Požarevca

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” po drugi put dodeljuje bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu. Među dobitnicima sredstava su privatnici iz Velikog Gradišta, Golupca i Požarevca.

Konkurs je bio otvoren od 19.  septembra do 21. oktobra prošle godine. Konkursom je obuhvaćeno osam gradova i opština na teritoriji Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja: Zaječar, Negotin, Kladovo, Majdanpek, Golubac, Veliko Gradište, Požarevac i Smederevo, kao i Opština Topola u Centralnoj Srbiji.

Ukupno se prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, vinara, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja. Evaluacijom nezavisne komisije određena su 42 dobitnika bespovratnih finansijskih sredstava, koji će u tekućoj godini sprovesti svoje projekte u cilju unapređenja svojih usluga.

Bespovratna sredstva po ovom konkursu dobilo je osam lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja u Velikom Gradištu, četiri iz Golupca, od toga troje pruža uslugu iznajmljivanje smeštaja a jedan je u kategoriji Hotel/Restoran/Cafe i jedan u istoj kategoriji iz Požarevca. Listu dobitnika pogledajte OVDE.

Svrha ove finansijske podrške je da se podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razviili svoje turističke ponude i ugostiteljske usluge. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 350.000 evra.

Mahom su sredstva opredeljana za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele, kafiće. Maksimalni iznos pojedinačnih projekata je 10.000 evra.

Evropska unija je do sada opredelila preko milion evra za podsticaj privatnog sektora u turizmu i ugostiteljstvu Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Krajnji cilj projekta je da se podigne celokupna turistička ponuda regiona, ali i stvori prepoznatljiva turistička destinacija za turiste iz celog sveta.

To Top