Biber - začin i lek

Braničevo

Zdravlje

Biber - začin i lek

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Crni biber s razlogom ima veliku primenu u kulinarstvu i narodnoj medicini. Biber je začin koji pomaže u varenju hrane, eliminise bakterije u zelucu tako da sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova.

I ne samo to, antimikrobno dejstvo bibera sprečava kvarenje hrane začinjene ovim začinom. Piperin, aktivna supstanca bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina Be, beta karotena i drugih nutrijenata i ubrzava energetski metabolizam u telu, piše Dnevno.rs, a prenosi Herbateka.

Crni biber je začin koji se, uz so, najčešće koristi za supe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu... Jedino su poslastice „osigurane” da se ovaj začin neće koristiti prilikom njihovog spremanja.

Postoji nekoliko varijanti bibera: beli, crni, zeleni, crveni. Beli ima nešto blažu aromu od crnog bibera, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je to isti piper nigrum – ili oljušten (beli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.

Biber je saveznik organa za varenje. Baš kao što je to slučaj sa drugim začinima, i biber ima veliku primenu u kulinarstvu i u tradicionalnoj, narodnoj medicini.

Za crni biber se kaže da je delotvoran protiv zatvora, dijareje, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i varenjem, ujeda insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema sa jetrom i plućima.

Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da biber ima izvesnih lekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina Be, beta karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin podstiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u telu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top