Bolesti srca na vodećem mestu u umiranju na teritoriji Braničeva

Požarevac

Zdravlje

Bolesti srca na vodećem mestu u umiranju na teritoriji Braničeva

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je Svetski dan srca, a u Požarevcu se obeležava prigodnom manifestacijom u ponedeljak.

Centralna manifestacija u Požarevcu biće održana u Gradskom parku, a realizuje je Crveni krst Požarevac u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za javno zdravlje, Patronažnom službom Doma zdravlja i Osnovnom školom „ Dositej Obradović“. 
Od 12 do 14 časova vršiće se provera zdravstvenog stanja građana, provera šećera i holesterola u krvi i merenje krvnog pritiska.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Budi heroj svoga srca”, više o tome pročitajte OVDE.
 Prema rezultatima analize zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji Braničevskog okruga za 2018. godinu, na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno na nivou domova zdravlja, bolesti sistema krvotoka zauzimaju drugo mesto sa 11,95 odsto od ukupnog broja lečenih lica, dok na nivou sekundarne zdravstvene zaštite, odnosno bolničkog lečenja, bolesti sistema krvotoka zauzimaju prvo mesto sa 13,94 odsto od ukupnog broja bolnički lečenih lica. 
U periodu od 2007. do 2018. godine, bolesti sistema krvotoka zauzimaju vodeće mesto u umiranju stanovništva na teritoriji Braničevskog okruga. Samo u toku 2018. godine, od bolesti sistema krvotoka na teritoriji Braničevskog okruga umrlo je ukupno 1.836 lica ili 57,81 odsto od ukupnog broja umrlih.
Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umire od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost). 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top