A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Braničevska eparhija obnovljena pre 98 godina
Braničevska eparhija obnovljena pre 98 godina

Požarevac

Zabava

Braničevska eparhija obnovljena pre 98 godina

Foto:

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan 1921. godine, na zasedanju Svetog Arhijeriskog sabora, doneta je odluka da se obnovi Braničevska eparhija sa sedištem u Požarevcu.

Za prvog episkopa obnovljene Braničevske eparhije postavljen je Mitrofon Rajić ( 8. decembra 1873 – 24. januara 1930.), arhimandrit konzistorijalni beležnik eparhije pakračke.

Mitrofon (Rajić) hirotonisan je 29.januara 1922.godine u Sabornoj crkvi u Beogradu i ustoličen 13.maja 1922.godine. Kao episkop Braničevske eparhije uredio je crkveni život u Eparhiji, pomogao bogomoljački pokret, izdao je ,,Jerejski molitloslov“ i do danas je jedini koji je uredio ,,Šematizam srpske pravoslavne patrijaršije“. Episkop Mitrofon (Rajić) umro je 24. januara 1930. i sahranjen je u Sabornoj crkvi u Požarevcu.

Požarevačka crkva ove godine proslavlja 200 godina postojanja. Saborna crkva je glavni pravoslavni hram u Požarevcu, smešten uz eparhijski dvor Braničevske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Njen ktitor je knez Miloš Obrenović.

Crkvu je osveštao mitropolit beogradski Agatangel, na Blagovesti 1823. godine. Građena je u stilu baroka pod velikim uticajem zapada jer se smatralo, po saznanjima protojereja-stavrofora Miroslava Mitrovića starešine crkve, da će Srbi lako biti pokršteni te bi  toranj samo premestili na drugu stranu. Crkve u Srbiji toga doba su mahom građene u vizantijskom stilu.

Posvećena je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, što je i slava crkve. Do 1925. godine je slavljena na Aranđelovdan 21. novembra, kasnije je nastavljeno da se slavi letnji Aranđelovdan 26. jula. Kao razlog nevedena je zauzetost sveštenstva, a crkvena uprava je izdejstvovala od viših duhovnih vlasti ovu promenu.

Crkva nije odmah imala ovakav oblik. Prvobitno je napravljna bez tornja. Živopis crkve rađen je u stilu „al seko baroko“. Crkvena parohija je u početku obuhvatala i okolna sela, danas samo grad Požarevac i Ćirikovac. Na početku je to bila dvorska crkva u koju je knez Miloš dolazio sa svojom svitom. Knez je bio široke ruke pa je često darivao požarevačku crkvu. Crkva je posedovala imanje od 37 hektara što joj je kasnije oduzeto. Oštećena je u zemljotresu 1903. godine pa su stavljene gvozdene stege. Staro kube je 1925. godine zamenjeno novim.

Crkva kao građevina je kao nepokretno kulturno dobro proglašena za spomenik kulture.

Saborna crkva u Požarevcu jedan je od najznačajnijih primera prelaznog stila u arhitekturi obnovljene Srbije. Trikonhalne je osnove sa jednom oltarskom i dvema pevničkim apsidama, spolja poligonalnim, a iznutra polukružnim. U prostornom smislu podeljena je na oltarski prostor, naos (lađa) i pripratu. Zidana je kamenom i opekom, a spolja omalterisana. Zvonik je dobila 1856. godine naknadnom dogradnjom uz zapadnu fasadu hrama.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top