Cena đubriva i dalje previsoka za poljoprivrednike, da li sledi protest?

Braničevo

Poljoprivreda

Cena đubriva i dalje previsoka za poljoprivrednike, da li sledi protest?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju biće oslobođen plaćanja carine u narednih šest meseci, međutim, cena đubriva je i dalje neprihvatljiva za poljoprivredne proizvođače.

Kako E-Braničevo saznaje, poljoprivredni proizvođači bili su u ponedeljak na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede gde su razgovarali sa ministrom Branislavom Nedimovićem. Po rećima Milana Markovića, člana Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Požarevac, ministar im je rekao da je obezbeđeno đubrivo po ceni od 850 evra za tonu za gotovinsko plaćanje i 920 evra na agro rok, kao i beskamatni krediti.

U međuvremenu, iz Privredne komore Srbije saopštili su da će u narednih šest meseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka biti oslobođen plaćanja carine kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine tih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede.

„Dobar je potez to što je ukinuto plaćanje carine i što su obezbeđeni beskamatni krediti, ali to ne znači ništa ako moramo da platimo đubrivo po enormnim cenama. Naši proizvodi nisu toliko poskupeli da bismo mi mogli da izdržimo toliku cenu đubriva“, kazao je Marković za E-Braničevo.

Kako objašnjava, cena uree u Konstanci, najbližoj luci u Rumuniji, je 620 dolara po toni, odnosno oko 545 evra, a u Srbiji se prodaje po 850, što je razlika od oko 300 evra po toni.

„Mi pristajemo da đubrivo bude 700 evra za keš po toni, a do 800 evra na agro rok. Večeras će biti održan sastanak Nezavisne asocijacije poljoprivrednika u Bavaništu na nivou cele Srbije, a Udruženje „Stig“ će imati potom sastanak na kome će razgovarati o daljim koracima“, istakao je Marković i dodao da će sutra definitivno odlučiti da li će biti protesta.

Podsećamo da su zbog nestašice azotnih mineralnih đubriva i visoke cene poljoprivrednici Udruženja „Stig“ planirali protest krajem novembra prošle godine koji je odložen zbog obećanja ministra poljoprivrede da će biti dovoljne količine đubriva za celu Srbiju po nominalnim cenama.

>>ŠTA JE MINISTAR NEDIMOVIĆ OBEĆAO POLJOPRIVREDNICIMA?<<

Udruženje građana "I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi" i brojni mali poljoprivredni proizvođači smatraju da je nedovoljno ukidanje carinske stope na azotna đubriva i bezvodni amonijak.

„Zbog previsokih cena semenskog materijala, sredstva za zaštitu bilja i evrodizel goriva potrebno je ukinuti PDV i carinsku stopu. Time bi se održala poljoprivredna proizvodnja i čak bi se povećala. Kroz prodaju poljoprivrednih proizvoda, preko PDV-a  slilo bi se u budžet više novca. Ne odustajemo od zahteva za ukidanje PDV-a i carinske stope i ograničavanja cene evrodizel goriva za poljoprivrednike na 100 dinara za jedan litar“, kažu za E-Braničevo iz Udruženja građana „I mi se pitamo za opštinu Petrovac na Mlavi“ i dodaju da su o tome obavestili Odbor za poljoprivredu skupštine Srbije, ministarstva poljoprivrede i finansija, Vladu Srbije, i predsednika Aleksandra Vučića.

To Top