Čia seme čini mala čudesa unutar našeg organizma

Braničevo

Zdravlje

Čia seme čini mala čudesa unutar našeg organizma

Foto: Pixabay

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovo lekovito seme mnogi definišu kao “magičnu” semenku, namirnicu koja čini mala čudesa unutar našeg organizma. Pročitajte u čemu je tajna.

Čia je biljka najbogatija omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima, a takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Čia seme je odlično za regeneraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje.

Nutricionisti se slažu da je čia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se osećate slabo, bez energije jer utuče na rad mišića, i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti. Ovo seme sadrži i 37 % prehrambrenih vlakana koji podstiču rad creva. Dijete, odnosno striktna ishrana bazirana na konzumiranju ovog semena se pokazala sjajnom kao prevencija od raka debelog creva.

- Ove semenke ne sadrže gluten.
- Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu i leče simptome bolesti probavnog sistema.
- Zbog 20 odsto omega 3 masnih kiselina koje sadrži spadaju među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Sadrže čak osam puta više omega 3 masnih kiselina od lososa.
- Sadrže 20 odsto proteina.
- Sadrže osam vrsta amino kiselina.
- Veoma su snažan antioksidant, imaju četiri puta više antioksidanata od borovnica.
- Sadrže pet puta više kalcijuma od mleka.
- Sadrže sedam puta više vitamina C od pomorandže.
- Sadrže tri puta više gvožđa od spanaća.
- Sadrže dva puta više kalijuma od banana.
- Podstiču zdravlje kože, kose i noktiju.
- Imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato su odlične za dijabetičare.
- Čia semenke su sjajna zamena za jaja, samo ih pomešajte sa vodom da se napravi gel i dodajete ih u recepte kao zamenu za jaja.

Koliko semenki je potrebno pojesti da bismo videli dejstvo?


Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku chia semenki dnevno, a kad ih koristite pijte puno vode jer su veoma bogate vlaknima.

Kako možemo da konzumiramo čia seme?

Čia seme je vrlo blagog i prijatnog ukusa, a najjednostavniji način je da semenke izblendujete za neki smuti, ili da ih stavite u neku vitaminsku, laganu salatu, a možete ih jesti i same. Trik je potopiti ih na 15 minuta u vodu, taman da narastu do veličine koja je 10 puta veća od njihove uobičajne. Kao i sa ovsenom kašom, što je seme veće, pre će vaš stomak osloboditi hormone koji će vas "obavestiti" da ste puni.

Ovo seme kada se potopi u kokosovo mleko i izblenduje sa bademom, ananasom postaje jedna vrlo ukusna, a pritom zdrava poslastica. Takođe, možete ih dodati u testa kada pravite hleb ili mafine.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top