Cigarete u Srbiji svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva

Braničevo

Zdravlje

Cigarete u Srbiji svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji se prema Kalendaru javnog zdravlja, svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom: „Svaka cigareta smeta”, naglašavajući višestruke posledice po zdravlje ljudi i okoline zbog svake popušene cigarete.

Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Primena mera kontrole duvana zasnovanih na dokazima, dovela je do smanjenja učestalosti pušenja u mnogim zemljama. Međutim, u prethodnoj deceniji, u svetu i kod nas je u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe. Radi se o zagrevanim duvanskim proizvodima, kao što su elektronska cigareta, nargila...

 Kod ovih proizvoda duvan se zagreva na nižoj temperaturi u poređenju sa pušenjem cigareta, čime se stvara aerosol koji sadrži različite supstance. Radi se o proizvodima koji sadrže nikotin i koji kod mladih koji nikad nisu koristili druge duvanske proizvode može dovesti do stvaranja zavisnosti.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 i više godina, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Upotreba duvana je povezana sa nastankom brojnih bolesti. Gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji duvan nema štetan uticaj. Brojna istraživanja potvrdila su da su pušači pod povećanim rizikom obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova, bolesti disajnih organa, malignih bolesti i brojnih drugih oboljenja. Pušenje i upotreba duvana negativno deluju na imuni sistem, što otežava sposobnost organizma da se brani od infekcije, pa se iz navedenih razloga pušači mogu smatrati posebno osetljivom grupom stanovništva kada je u pitanju koronavirus.

Posebno osetljiva populacija su mladi. Rano otpočinjanje pušenja povezano je sa intenzivnijim pušenjem u odrasloj dobi i češćom pojavom zdravstvenih problema povezanih sa pušenjem i brojnim hroničnim nezaraznim oboljenjima tokom života.

Upotreba duvana ugrožava i osobe u okruženju koje su izložene duvanskom dimu, uključujući odojčad i decu, uzrokujući brojne zdravstvene probleme. Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline.

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019. godine, skoro svaki peti (17,7 odsto) učenik prvih razreda srednjih škola je bar jednom tokom života probao elektronske cigarete. Zabrinjava činjenica da među učenicima koji su probali elektronsku cigaretu samo njih 18,2 odsto misli da je tečnost za elektronsku cigaretu koju su koristili sadržala nikotin.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine. Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte previđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

Zaposleni u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa svim kolegama i sardnicima iz domova zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga podsećaju da je prestanak pušenja jedan od najznačajnih koraka koji pušači mogu preduzeti u cilju poboljšanja svog zdravlja, bez obzira na godine života i dužinu pušačkog staža.

To Top