Čije su „Melodije za život“?

Požarevac

Saopštenja

Čije su „Melodije za život“?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Inicijativa "Za pravo na život" čestita dobitnicima Trojičkih nagrada i izražava ozbiljan protest u pogledu neistina i falsifikovanja fakata i istorije koji je u obrazloženju dodele nagrada iznela komisija Požarevca, a u pogledu okolnosti pod kojima je nastala nezapamćena manifestacija i trijumf humanosti svih građana Požarevca, "Milion melodija za život", navodi se u saopštenju Inicijative koje prenosimo u celosti.

Inicijativa koju je pokrenula neformalna grupa građana "Za pravo na život" , čiji je inicijator bila Marija Perić, građanka, a koju su podržali i pristupili i drugi pojedinci i organizacije, građanske i političke, formalne i neformalne, pokrenula je lavinu reakcija i poteza, kako vlasti, tako i stanovnika grada i okoline.

Namera Inicijative je da sve dobronamerne građane okupi u širok front koji bi od grada zatražio da neutrošena sredstva budžeta iz prethodne godine, a zbog pandemije i neodržavanja niza manifestacija, preusmeri na lečenje dece sa naše teritorije u inostranstvu.  Za manje od dve nedelje je skupljeno blizu 2.500 potpisa, u nameri da se sve završi u kratkom roku obzirom na isticanje budžetske godine. 

Grad je odbacio ovu inicijativu, dokazujući da za donaciju ne postoji pravni osnov. Iako se ispostavilo da je to moguće, te da je i sam grad više puta preusmeravao sredstva i donirao ih za različite svrhe, njegovi su čelnici dalje bacilli rukavicu u lice Inicijativi i želji svih građana i novac su usmerili na republički centralizovani, Budžetski fond, tako da naši sugrađani nemaju nikakvo prvenstvo i, kako se ispostavilo, niko od njih ni nije ostvario pravo na lečenje u inostranstvu iz njega.

U želji da se dobra volja i izuzetno interesovanje građana da pomognu preusmeri sa kritika i politikantstva na rešenja u interesu bolesne dece, Inicijativa je uspostavila  kontakt sa Predragom Paunovićem, zasluženim dobitnikom navedene nagrade, koji je predložio završnu manifestaciju "Milion melodija za život", što je i podržano i gde smo zdušno učestvovali u samoj organizaciji i bili deo toga zajedno sa stotinama građana.

Imajući navedeno u vidu, obrazloženje grada o dodeli ove nagrade, a koje se odnosi na to da je dobitnik "osmislio, organizovao i realizovao manifestaciju "Milion melodija za život",  predstavlja falsifikovanje svega što je tome prethodilo, "zaboravlja" delovanje Inicijative "Za pravo na život" i neumorni angažman aktivista na prikupljanju novca za lečenje dece i alarmiranju čelnika grada.

Još veći šamar u lice je nastavak obrazloženja u kome stoji da je Grad pomogao održavanje ove manifestacije. Sem što su čelnici Grada činili sve da ne uvaže zahteve Inicijative da preusmere sredstva, sem što nisu viđeni tog dana na ulicama da podrže ovaj, citiramo  člana inicijative i dugogodišnjeg humanitarca, Slobodana Vasića, "Požarevački Woodstock", nikakva pomoć čelnika nije viđena. Milion melodija za život nije bio samo primer humanosti građana koji su opet uzeli u svoje ruke sudbinu svojih malih sugrađana i opet izvukli iz skromnih buđelara i više nego što realno mogu, već je bio i muzički i ljudski protest protiv odluka i propuštanja požarevačke vlasti. Sve to je ovim falsifikatom istorije u vidu obrazloženja, inače zaslužene, nagrade, zanemareno i zaboravljeno.

Inicijativa "Za pravo na život", istaknuti humanitarci koji su delovali unutar nje i mnogi drugi aktivisti i građani, nisu delovali iz sebičnih i politikantskih motiva, nisu računali na priznanja i nagrade (za njih se nisu ni kandidovali iz navedenog razloga), pojedinačno niti kao grupa, te će uvek i nadalje delovati u interesima humanosti i pravde.

Inicijativa će dalje nastaviti borbu da se nađe sistemsko rešenje za lečenje dece i svih sugrađana na teret lokalnog budžetskog fonda, za koji se i dalje zalaže, navodi se u saopštenju Inicijative.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top