Da li je požar u “Bambiju” uticao na zagađenje vazduha?

Požarevac

Zdravlje

Da li je požar u “Bambiju” uticao na zagađenje vazduha?

Foto: B.P.

How Good Of A Friend Are You Really?

Za vreme i nakon požara koji je izbio u subotu, 29. juna, u proizvodnom pogonu fabrike “Bambi” nije došlo do zagađena vazduha, pokazala su zvanična merenja Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, na osnovu ugovora sa gradom, vrši tokom cele godine merenja kod centralne apoteke, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi”, železničke stanice i na benzinskoj pumpu u ulici Čede Vasovića. Po nalogu Štaba za vanredne situacije, vršena su merenja i na još dve lokacije – kod bolnice i u dvorištu zavoda.

Svi parametri koje je zavod u mogućnosti da meri, pokazali su da nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrednosti.

 “U dozvoljenim granicama su 29. i 30. juna bili sumpor-dioksid, azotovi oksidi, čađ, PM 10 čestice, olovo, kadmijum, nikl, hrom i benzo(a) piren. Moglo je da se očekuje da padnu PM 10 čestice, a to se dešava prilikom požara. Kod nas, na sreću, prilikom sagorevanja materijala u “Bambiju” nije došlo do povećanja”, rekao je za E-Braničevo Zoran Pavlović, načelnik odeljenja za sanitarnu hemiju i toksikologiju Zavoda za javno zdravlje Požarevac.     

Ističe da za druge parametre koje zavod ne može da meri, nema informaciju o tome koliko su i da li su uticali na zdravlje ljudi. Za sada, nije moguće meriti dioksine zbog nedostatka opreme.

Podsećamo da je požar u ovoj fabrici izbio 29. juna, a istraga o uzroku požara još uvek traje. Srećom, nije bilo povređenih.

POŽAR U PROIZVODNOM POGONU FABRIKE

KOMPANIJA “BAMBI” O POŽARU U FABRICI

To Top