Da li smo bliže izborima za mesne zajednice? (FOTO)

Požarevac

Društvo

Da li smo bliže izborima za mesne zajednice? (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Odbornici Skupštine grada izglasali su odluku o izmenama i dopunama Statuta grada Požarevca.

Da podsetimo, privremene mere u požarevačke mesne zajednice uvedene su 22. februara 2017. godine, a kao razlog Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, tada je naveo da pojedine mesne zajednice duguju i po više desetina miliona dinara, te da je to prelazno rešenje do usklađivanja sa zakonima. 

PROČITAJTE OVDE: Privremene mere u požarevačkim mesnim zajednicama

Lokalna samouprava je sama sebi dala  rok od 6 meseci da donese novu odluku o mesnim zajednicama kojom će se utvrditi postupak izbora i sva sporna pitanja u vezi njihovog funkcionisanja. Ali, rok je dva puta produžavan, prvo na 12, a potom na šest meseci. Za to vreme na čelu mesnih zajednica su privremeni organi koje je postavilo Gradsko veće, kojim predsedava gradonačelnik.

Da li moguće da čekamo toliko dugo statutarne izmene dva člana koja, da kažemo, mogu da budu značajna, ali i ne moraju. Zaista se radi o jednom, uslovno rečeno, laganom zadatku da bi se stvorio preduslov da se donese odluka o mesnim zajednicama. Izbor za savete mesnih zajednica kasni godinama. To je nešto što je nedopustivo, što je uzurpiranje prava i volje građana, čak i protivustavno. Vlast uopšte ne objašnjava zašto se to toliko odlaže. Kada se postavi odborničko pitanje dobijete odgovor „čekamo statutarne izmene“. Kada smo njih dočekali, pitanje kada ćemo dočekati i odluku o mesnim zajednicama koja je preuslov za izbore. Mislim da se igramo jako ozbiljnim stvarima i da se to i u praksi pokazalo, bili smo svedoci svakakvih događaja kada su u pitanju saveti mesnih zajednica“ , rekao je dr Zvonimir Blagojević, odbornik GG „Iskorak“, tvrdeći da je, iako po zakonu savet mesne zajednice bira i razrešava predsednike saveta,bilo slučajeva kada su neposlušni smenjivani bez jasnih obrazloženja,i podsetio da su građani jedini koji imaju prava da menjaju rukovodstva saveta mesnih zajednica u svojim sredinama.

 

Dr Zvonimir Blagojević, odbornik GG Iskorak

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, kategorički je odbacio  optužbe da neko disciplinuje savete i podvukao da se sve radilo u skladu sa mišljenjem nadležnih ministarstava,kao i da su svi saveti ostali u starom sastavu.

Svaka stranka, tamo gde je imala svog predsednika saveta mogla je da ga promeni. Nije se ulazilo u izbornu volju, niti se prekrajala izborna volja građana. Promenjen je niz zakona posledjnih nekoliko godina i taj pravni subjektivitet, koje su mesne zajednice nekad imale menjan je, počev od Zakona o javnoj svojini i izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Mesne zajednice nemaju mogućnost kao nekada da sprovode nabavke, daju u zakup lokale, jer je sve to ili svojina Republike Srbije ili grada Požarevca, a negde je i nadležnost lokalne samouprave prešla u nadležnost Repubilke. Usklađivanje sa zakonom uradili smo među prvima u Republici, ovo su izmene i dopune koje smo dobili uz saglasnost i mišljenje nadležnih ministarstava. Očekuje nas odluka o mesnim zajednicama. Radi se dinamikom koju nam nameće zakon i siguran sam da smo doneli novi Statut usklađen sa novim zakonom. Neke lokalne samouprave su nastavile sa primenom starih odredaba zakona, a mi bukvalno idemo do zapete usklađivanje sa novim zakonom“, odgovorio je gradonačelnik Požarevca.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, kazao je da je za izbore u mesnim zajednicama potrebno da se donese odluka o mesnim zajednicama.

„Izrada odluke je u završnoj fazi. Nakon toga potrebno je da se usklade statuti samih mesnih zajednica, a potom se vrše izbori za savete mesnih zajednica“, objasnio je Ilić.

 

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca

Odbornici su odlučili da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje odluke na snagu u roku kraćem od osam dana od dana njenog objavljivanja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top