Da li su isti uslovi u gradskom i privatnim vrtićima?

Požarevac

Društvo

Da li su isti uslovi u gradskom i privatnim vrtićima?

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevački odbornici na današnjem skupštinskom zasedanju raspravljali su o problemu smeštajnih kapaciteta u Predškolskoj ustanovi “Ljubica Vrebalov” u Požarevcu i uslovima u privatnim vrtićima.

Iako je na dnevnom redu bilo davanje saglasnosti na godišnji izveštaj o radu Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ za radnu 2021/2022. godinu i izveštaj o izvršenju budžeta u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine, rasprava je otišla u drugom pravcu i trajala je nešto više od sat vremena.

Slobodan Vasić, šef Odborničke grupe ,,Dosta je bilo – RIIS Istok“, pohvalio je rad Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ u Požarevcu i istakao da građani prepoznaju kvalitet u radu ove ustanove, s obzirom na to da im je to prva opcija pri upisu dece u vrtić, a potom je prokomentarisao uslove u privatnim vrtićima.

,,U Požarevcu postoje i privatni vrtići koje grad finansira, ali tamo uslovi nisu isti kao u PU „Ljubica Vrebalov“. Do mene stižu proverene informacije da se deca hrane u privatnim vrtićima hranom iz Crvenog krsta koja je dobra za majstore i običan svet, ali nije za decu. Mnogi privatni vrtići nemaju dovoljno igračaka i dvorišta koji su potrebni za rad predškolske ustanove. Jasno mi je zašto građani pre svega žele da im deca budu upisana u PU ,,Ljubica Vrebalov“, pa potom, ukoliko budu ispod crte i ako to ne bude moguće, oni ih upisuju u privatne vrtiće jer moraju. Po mojoj logici privatni vrtići bi trebalo da nude uslugu više, s obzirom na to da su na tržištu“, naglasio je Vasić.

Slobodan Vasić

Goran Nestorović, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, rekao je da nijedna ustanova  ne može da počne sa radom ukoliko ne zadovoljava određene uslove, te je apelovao na roditelje da se obrate prosvetnoj inspekciji i ovim ustanovama ukoliko su nezadovoljni.

,,Kada iznosite informacije želim da kažete koja ustanova nema te uslove, pa da odmah prijavimo inspekciji i da problem rešimo. Svaka kuhinja ima svoje standarde kod spremanja hrane. Zašto je ponižavajuće da kuhinja Crvenog krsta sprema deci hranu, ukoliko ima standarde i HASAP. Nemojte da vršite kontrakampanju upisa dece u privatne vrtiće da ne bismo imali još veću listu onih koji nisu smešeteni u predškolske ustanove“, odgovorio je Nestorović odborniku Vasiću.

Goran Nestorović

Slobodan Vasić je potom objasnio da nije rekao da hrana iz Crvenog krsta ne zadovoljava  kvalitet, već da nije za decu. Kako kaže, hrana za decu se priprema na drugačiji način – ne bi trebalo da bude masna, ljuta ili slana.

Goran Nestorović je istakao da postoje standardi i da bi ovakve i slične tvrdnje trebalo da budu dokazane, te da postoje nutricionistički propisi za spremanje hrane.

,,Crveni krst ima tu delatnost, ali i svi drugi koji spremaju hranu. Kada nekog optužujemo za tako nešto moramo to da  potvrdimo, pokažite nam sliku tog obroka“, naglasio je Nestorović.

On se osvrnuo i na tvrdnju da svi vrtići nemaju dvorišta i istakao da to nije tačno i da prosvetna inspekcija pre otvaranja predškolskih ustanova proverava da li one zadovoljavaju kvalitet.

Srećko Bosić, odbornik SPS-a, izneo je svoju bojazan da može da se desi da neki vlasnik privatnog vrtića odluči da odustane od obavljanja ove delatnosti i dodao da je bolje da grad napravi novi vrtić.

,,Moj predlog je da napravimo još jedan vrtić i proširimo kapacitet Predškolske ustanove ,,Ljubica Vrebalov“, što ne košta puno. U prethodnih 12 godina napravljeno je dva vrtića, pa se zna koliko cena kvadrata iznosi. Stalno možemo doći u neprijatnu situaciju da deca mogu biti ugrožena, a niko nama ne garantuje da će vlasnici sve vreme da se bave tom delatnošću”, rekao  je Bosić.

Srećko Bosić

Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“, predložila je da poput  PU ,,Ljubica Vrebalov“ i privatni vrtići od sada podnose godišnji izveštaj i plan rada za narednu godinu, s obzirom na to da ih, kako kaže, grad sufinansira iz budžeta.

,,Kolektiv PU ,,Ljubica Vrebalov“ trudi se da ispuni sve ono što je u planu rada koji podnosi gradu. Trebalo bi da se više ispoštuju normativi broja dece po grupama, kako bi rad bio još kvalitetniji. Trebalo bi razmišljati o još jednom vrtiću, a za to imamo i praznog prostora. To ne zavisi od odluke vrtića, već od ideje izvršne vlasti“, smatra Stojadinović.

Tatijana Stojadinović

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da svi privatni vrtići moraju da prođu akreditaciju ministarstva i prosvetnog inspektora, te da ukoliko kvaliteti nisu zadovoljeni ne bi mogli biti ni otvoreni.

,,Izgradnja objekta jednog vrtića košta mnogo i to nije lako. Trebalo bi naći zemljište, rešiti imovinsko-pravni odnos ako zemljište ne zadovoljava uslove. Zemljište u gradu nije lako naći, a ako bismo ga i našli desile bi se kritike o izabranoj lokaciji. Nakon toga usledilo bi projektovanje, koje košta i traje od šest meseci do godinu dana. Cena izgradnje novog vrtića nije mala, pogotovo u vreme kada su cene skočile. Da bi smestili 320 deteta trebalo bi izgraditi dva objekta koji bi koštali između 400 i 500 miliona dinara“, objasinio je Pavlović.

On je dodao da bi nakon izgradnje i pre upisa dece trebalo dobiti i saglasnost za zapošljavanje, potom zaposliti ljude, naći novac za plate, održavanje objekata i još mnogo stvari. Po njegovim rečima, to je proces od dve i po do tri godine, za koje, kako kaže, nije bilo vremena.

Pavlović je podsetio i na situaciju od pre oko tri godine kada je bilo od 400 do 500 dece ispod crte, ali je taj problem otvaranjem privatnih vrtića rešen.

,,Povećani su kapaciteti PU ,,Ljubica Vrebalov” u zadnjih nekoliko godina i trenutno je smešteno 2.116 deteta. Pored toga, rade još pet privatnih predškolskih ustanova. Ukupni kapaciteti privatnih vrtića su 392 deteta, a od toga je upisano 271 dete. Postoji još 121 slobodno mesto, a 50 je deteta ispod crte“, kazao je Pavlović i dodao da su uslovi u privatnim vrtićima zadovoljavajući i da do njega nisu stizale negativne informacije.

On je, takođe, ispravio tvrdnju pojedinih odbornika da grad direktno finansira privatne vrtiće, te objasnio da se oni finansiraju sami od onoga što dobijaju kroz naknadu, odnosno kroz subvenciju grada.

Saša Pavlović

Nakon duže rasprave požarevački odbornici usvojili su prvu tačku dnevnog reda na današnjem skupštinskom zasedanju.

To Top