Da li su kućni testovi na koronavirus stigli u požarevačke apoteke?

Požarevac

Zdravlje

Da li su kućni testovi na koronavirus stigli u požarevačke apoteke?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Kućni testovi na koronavirus mogu se kupiti u apotekama u Beogradu. Reporter portala E-Braničevo proverio je da li su ovi testovi stigli u Požarevac.

Ovi antigenski testovi su najpre stigli u Beograd, a njihovo pojavljivanje očekuje se u apotekama širom Srbije, objavili su juče mediji. Građani mogu da ih koriste za samotestiranje ukoliko posumnjaju da imaju neke od simptoma, tako da u slučaju da se se pojave prvi znaci zaraze ne moraju da čekaju ispred kovid ambulanti. Reporter portala E-Braničevo proverio je da li su testovi stigli u Zdravstvenu ustanovu „Apoteka Požarevac“.

„Očekujemo da kućni testovi na koronu stignu već danas. Mi smo poručili malu količinu da vidimo kako će ići prodaja“, rekla je Jasmina Milovanović, sefica centralne apoteke za portal E-Braničevo.

Proverili smo i u nekoliko privatnih apoteka u Požarevcu i još uvek ni u jednoj nema testova, isporuku očekuju sutra ili u ponedeljak.

U Beogradu cena antigenskih kućnih testova varira od 1.200 do 1.500 dinara, a kod nas, prema rečima Milovanovićeve, cena testova biće nešto viša - oko 1.700 dinara.

„Testovi funkcionišu tako što se štapićem uradi bris iz nosa iz obe nozdrve. Taj štapić se potom ubaci u epruvetu u kojoj se nalazi tečnost i potrebno je da u njoj odstoji 20 sekundi, da se promućka. Nakon toga, ta tečnost iz epruvete u kojoj je bio utopljen štapić se prenese na jednu pločicu koja pokazuje da li ste pozitivni ili ne. Ukoli jeste pojave se dve crte, ili jedna ako ste negativni“, objašnjava šefica centralne apoteke.

Kako kaže, rezultat se dobije za par minuta, a test je u 96 odsto slučajeva pouzdan.

To Top