A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Da li su požarevački heroji 1991 - 1999. zaslužili svoju ulicu? - požarevački heroji - Lenjinova ulica
Da li su požarevački heroji 1991 - 1999. zaslužili svoju ulicu?

Požarevac

Društvo

Da li su požarevački heroji 1991 - 1999. zaslužili svoju ulicu?

Foto: Fejsbuk, printscreen planplus.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Hoće li Fejsbuk inicijativa ostati slovo na društvenoj mreži ili će prerasti u zvaničnu inicijativu, zavisi od onih koji su predlog izneli i podržali.

Na društvenim mržama pojavila se inicijativa da Požarevljanin Dušan Tasić, vojnik koji je pre 21 godinu izgubio život u rejonu karaule „Morina“, dobije ulicu. Konkretno, predloženo je da njegovo ime ponese sadašnja Lenjinova ulica.


Dušan Tasić​

 Ovaj predlog je naišao na odobravanje više stotina Požarevljana na Fejsbuku.U brojnim komentarima svi su saglasni sa predlogom, a većina smatra da u Požarevcu ima dosta ulica koje više ne „ zaslužuju“ aktuelne nazive i da je vreme da se njihova imena menjaju.

Dragan Lazović, predsednik požarevačkog odbora SUBNOR-a  podsetio je na sve poginule u ratnim sukobima od 1991 – 1999. godine sa teritorije grada Požarevca i saglasio da im se i na ovaj način treba odužiti, ali ne pojedinačno.

Izdvajanjem bilo kog pojedinca iz redova poginulih nije potrebno niti je korektno u odnosu na sve druge koji su položili život u zajedničkoj borbi, kao ni u odnosu na porodice svih poginulih čija je žrtva nemerljiva. Ulica bi mogla da ponese naziv koji bi podsećao na njihovu zajedničku žrtvu, na primer: „Požarevačkih heroja 1991 - 1999.“, predložio je Lazović.

Lenjinova ulica

Šta je potrebno i kakva je procedura za izmenu naziva ulica u gradu Požarevcu?

Inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica i trgova može dati Komisija za davanje predloga naziva ulica i trgova, građani i pravna lica. Inicijativa se podnosi Skupštini grada, koja je prosleđuje pomenutoj komisiji. Po zakonu o lakalnim samoupravama broj potpisa građana potreban za pokretanje građanske inicijative iznosi 5 odsto  od ukupnog broja građana sa biračkim pravom.

U ovom slučaju, ako bi inicijativu podneli građani, potrebno je prikupiti oko 3500 potpisa.

Promena naziva ulica i trgova, vrši se na isti način kao i za utvrđivanje naziva.

U odluci o utvrđivanju naziva ulica i trgova naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca stoji:

„Skupština grada Požarevca utvrđuje odlukom nazive ulica i trgova naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca, na predlog Komisije za davanje predloga naziva ulica i trgova koju imenuje Skupština grada Požarevca, a uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave“.

 Tek pošto Skupština usvoji izmenu, u roku od 30 dana taj akt se dostavlja Republičkom geodetskom zavodu - Službi za katastar nepokretnosti Požarevac.

Nazivi ulica i trgova utvrđuju se prema opšte priznatim vrednostima i značenjima po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, kulturnih, etnoloških i drugih obeležja, navodi se u gradskoj odluci.

Hoće li Fejsbuk inicijativa ostati slovo na društvenoj mreži ili će prerasti u zvaničnu inicijativu, zavisi od onih koji su predlog izneli.

Vojnik Dušan Tasić, rođen  je 15. juna 1977. Godine. Podlegao je povredama je na putu do Vojnomedicinske akademije u Beogradu nakon ranjavanja prilikom nailaska na minu koju su postavili albanski teroristi, u rejonu karaule „Morina“, 29. maja 1998. godine. U Vojsci Jugoslavije bio je vojnik strelac u 549. motorizovanoj brigadi. Osim njega stradala su još dva vojnika, a dvojica su bila ranjena. Dušan Tasić je sahranjen na požarevačkom starom groblju.

Prema podacima SUBNOR-a Požarevac, u borbama za očuvanje teritorijalnog integriteta SFRJ 1991/92. godine sa područja grada Požarevca poginula su 23 borca, od čega 9 iz Požarevca, 8 iz Kostolca, 2 iz Ljubičeva i po jedan iz Drmna, Lučice, Kličevca i Dubravice.

U borbama protiv NATO agresora i albanskih terorista 1999. godine poginula su tri borca iz Požarevca i dva iz Kostolca.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top