Dan pobede obeležen u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Dan pobede obeležen u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maj, tradicionalno je obeležen polaganjem venaca na spomenike „Poginulim borcima Crvene armije“ i „Streljanim rodoljubima“ u spomen parku Čačalica.

Vence su položili predstavnici ambasade Ruske federacije, grada Požarevca, Braničevskog upravnog okruga, predstavnici vojske i policije, SUBNOR-a i političkih stranaka i na taj način odali počast sovjetskim vojnicima koji su poginuli u borbi za oslobođenje Požarevca 1944. godine.

Položeni venci pokraj spomenika

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, poželeo je svima srećan Dan pobede nad fašizmom i podsetio na pravo i obavezu odavanja počasti svim borcima i svim onim ljudima koji nisu dočekali kraj rata.

„Ovaj dan je simbol trenutka u istoriji kada je svetska pravda pobedila svetsko zlo. Ono što 9. maj možda izdvaja od ostalih datuma kada su okončani veliki ratovi jeste broj država koje su se udružile protiv tiranina. To je tada dalo nadu, ali i poslalo jasnu poruku svima, da ljudski rod više neće to dozvoliti. Mi smo danas zahvalni našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza na odlučnom jurišu na Evropu, čime je Drugi svetski rat i okončan“, rekao je Pavlović.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Podsećamo, Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je tada u svom izveštaju da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba. U Moskvi se svake godine povodom Dana pobede održava velika vojna parada.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top