„Dan protiv bele kuge“ preseljen u Požarevac

Požarevac

Društvo

„Dan protiv bele kuge“ preseljen u Požarevac (FOTO)

Foto: E.B. i UPP Malo Crniće

How Good Of A Friend Are You Really?

Peta manifestacija biće održana u utorak 29. avgusta u kompleksu „Požarevački mir“ na Tulbi.

Organizator, Unija za poljoprivredu i preduzetništvo opštine Malo Crniće, je želeo da se  poruka „Da nas bude više”, glasnije i dalje čuje, te su odlučili da je pošalju iz „prestonice“ Braničevskog okruga, a grad Požarevac je stao iza manifestacije kao pokrovitelj. Ovu plemenitu misiju je blagoslovio i manastir Hilandar. Prethodne četiri manifestacije održane su u Smoljincu.  


Voja Brajović dramski umetnik

Cilj je da se tog dana okupi što veći broj dece i poznantih ličnosti koje iznesu svoje mišljenje o problemu nataliteta.


Dušan Kovačević dramski pisac

Svi pričaju o tome,a li se malo šta radi. Od starta manifesatacije planirali smo da je prebacimo u veću sredinu, da uključimo uticajnije ljude, koji imaju i političku moć i lakše dopiru do  medija“, kaže za naš portal Saša Stević, predsednik Unije.


Kartica tri plus

Jedna od tekovina manifestacije je kartica „Tri plus“. Da bi se dobila kartica nephodno je da roditelj troje i više dece dobije potvrdu iz matične službe.


Sa prošlogodišnje manifestacije

„Prošle godine trideset firmi iz Požarevca i opštine Malo Crniće se uključilo u ovaj, tada pilot projekat. Pokazali smo da postoje ljudi koji hoće da učestvuju. Suština je da pomenute firme donosiocu „Tri plus“ krtice daju određene popuste za svoje proizvode ili usluge. Ove godine uz pomoć grada potrudićemo se da projekat omasovimo i više promovišemo u medijima. Svaka firma koja se uključi imaće plakat ili nalepnicu da je učesnik projekta kartica „Tri plus“, rekao je Stević koji je idejni tvorac kartice.

Ovogodišnji promoter je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Ove godine priključilo im se i udruženje građana „Kolevka najveće prostranstvo“ iz Vrnjačke Banje jer se nalaze na istom zadatku. Za decu su obezbeđeni pokloni, a predviđene su i razne aktivnosti, da ih animiraju. Prvi put u okviru manifestacije biće organizovana i tribina u maloj sali Centra za kulturu, o natalitetu i demografiji, na kojoj će se okupiti brojna udruženja koja se bave ovom problematikom, kao i stručnjaci iz te oblasti.  


Saša Stević predsednik Unije za poljoprivredu i preduzetništvo opštine Malo Crniće

Stević je naveo da država ne prepoznaje kategoriju „peto dete“ i izneo podatak da bi Srbija opstala neophodno je da porodice imaju četvoro dece, a trenutno je republički prosek 0,6 deteta po porodici. Od dva miliona porodica, čak 600 hiljada je bez dece. Migracije iz Braničevskog okruga i odliv stanovništva su možda i veći problem nego nagativan natalitet u ovom kraju.

Naša misija nije samo da roditelje dvoje ili više dece privolimo da ih imaju još više, već da lokalna samouprava i nadležna ministartva pomognu ljudima koji žele decu, a nisu u mogućnosti iz različitih razloga. Od početka smo svoje ideje plasirali pomoću edukacija porodice i škole, finansijske podrške lokalne samouprave i crkve i njenog uticaja u narodu. Primera radi, lokalne samouprave bi mogle drugačijom raspodelom u budžetu da obezbede sredstva za stipendije. Uvek sam se pitao zašto crkva, na primer, ne uvede besplatno krštenje, počev od trećeg deteta“, kaže Stević.

Kako je Unija za poljoprivredu i preduzetništvo opštine Malo Crniće politički angažovana i ima svoju odborničku grupu u svojoj Skupštini opštine, inicirala je  kod lokalne samouprave Malo Crniće da se trećem detetu u porodici obezbedi besplatna užina u predškolskom i već godinu dana ova humana ideja se sprovodi. Tražili su i besplatan prevoz i udžebinike za treće dete, ali to nije naišlo na odobravanje.

Manifestacija „ Dan protiv bele kuge“ na Tulbi počinje od 17 sati.

Kako je manifestacija obeležena prošle godine možete se podsetiti OVDE.

Ko se od poznatih ličnosti uključio  u akciju pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top