Dan rudara obeležen u Kostolcu (FOTO, VIDEO)

Kostolac

Događaji

Dan rudara obeležen u Kostolcu (FOTO, VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Podzemnom eksploatacijom uglja pre 149 godina na ovom mestu počela je snažna industijalizacija Srbije.

Pokraj spomen obeležja na Majdanu u Starom Kostolcu vence su položili predstavnici ogranka TE-KO Kostolac, Sindikata kopova i Gradske opštine Kostolac. Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku „TE-KO Kostolac“ istakao je da je najveći deo uglja odvožen vodenim putem.


Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku „TEKO Kostolac“​

 Bulatović se osvrnuo na događaje između dva Dana rudara napomenuvši da su bager i odlagač stigli sa montažnog placa na svoje odredište i nalaze se u probnom radu.  

Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku „TE-KO Kostolac“ o ljudskim resursima

Dan rudara u Srbiji se obeležava u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine. Razlog tog štrajka bilo je otpuštanje trojice rudara koji su štitili prava radnika. Rudari te najstarije jame u Srbiji su tada tokom devet dana štrajka izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da skrate radno vreme.

 „Mi danas čvrsto gazimo njihovim stopama, držeći se jedan uz drugog kao brat uz brata, ponosni što smo deo jedne ovako velike porodice. Danas biti rudar u Srbiji nije lako. Teško je, ali rudari svojim mukotrpnim radom žive dostojanstveno i uzdignute glave”, rekao je Danijel Radosavljević, predsednik Sindikata kopova.

Danijel Radosavljević, predsednik Sindikata kopova

Milena Cerovšek, predsednica Skupštine Gradske opštine Kostolac, naglasila je da je upravo ovde sve počelo pre 149 godina, u oknu gde je započeta vizija savremenog Kostolca.

 „Sigurna sam da bi Đorđe Vajfert i hiljade tadašnjih radnika bili ponosni na Kostolac danas. Upravo zbog toga naša odgovornost je velika za buduće planove ne samo industrije, već i života naših građana. Ovde je pre gotovo 150 godina započeta izgradnja moderne sredine, kaže istorija, otvaranjem biblioteke, škole, zdravstvene ustanove, što je svakako bio kvalitetan odnos prema uslovima za život radnika. Trudimo se da pratimo taj motiv i obezbedimo bolje uslove života svima koji žive na ovom prostoru“, rekla je Cerovšek.

 

Milena Cerovšek, predsednica Skupštine GO Kostolac

Nove investicije

Dok traje realizacija investicija na Kopu „Drmno“ i Termoelektrani „Kostolac B“, razmišlja se o novom ugljenokopu i manjoj termoelektrani na Moravi.

Ove godine krenuće se sa izradom prvog strateškog dokumenta investicione studije za otvaranje poteza Kostolac zapad. Godinama je ispitivano ležište zavisno od uslova i utvrđeno je da tu leži oko 350 miliona tona uglja. Ovaj kop je udaljen oko 20 kilometara od postojećih blokova.

„Smatram da će se tamo stvoriti uslovi da se izgradi jedan novi blok na Moravi, manjeg koeficijenta potrošnje. Dokument ćemo imati do kraja godine i tu bi trebalo da se radi. EPS je ipak veoma značajan resurs“, naglasio je Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku „TE-KO Kostolac“.

Po njegovim rečima, kompletna otkrivka je najkvalitetniji moravski šljunak čime će se zaustaviti rad svih šljunkara, kojima je ugroženo vodosnabdevanje u Srbiji. Taj šljunak bi se razvozio po nekim minimalnim cenama.

 „To je velika budućnost ovoga kraja. U firmi sam već 38. godinu i smatram da imamo dobre potencijale i na dobrom smo putu“, rekao je Bulatović.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top