Dan Vojske Srbije obeležen u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Dan Vojske Srbije obeležen u Požarevcu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prigodna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske održana je u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“.

Ovaj datum je uzet  u spomen na 23. april 1815. godine kada je podignut Drugi  srpski ustanak koji je završen pobedom  i koji je, zajedno sa Prvim, označio prekretnicu u stvaranju moderne srpke države i vojske. Stvaranjem moderne države u dva ustanka i njenom odbranom u brojnim ratovima učvršćena je veza između državnog i vojnog organizovanja.

Po rečima Milovana Vasića, komandanta Centra za obuku kopnene vojske, bez države ne bi bilo ni vojske, bez vojske država ne bi opstala, te i danas država brine o svojoj vojsci, a vojska čuva državu i spremna je da brani bezbednost svih građana Srbije.

„Da bismo znali kuda idemo moramo da znamo ko smo i odakle potičemo, razvoj srpske vojske kroz istoriju u velikoj meri određuje puteve koje biramo za našu budućnost. U tom smislu negovanje tradicije veoma je važno za Vojsku Srbije. Naša vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda, koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. Tu leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno“, naglasio je pukovnik Vasić.

 

Pukovnik Milovan Vasić, komadant CO KoV

Po njegovim rečima građani prepoznaju ovu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro, te otud veliko intersovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u vojnoj Gimnaziji i na Vojnoj akademiji.

„Zato je dan Vojske Srbije praznik nas vojnika, ali i praznik cele države i svih ljudi koji poštuju i podržavaju vojsku Srbije, koji je cene i u nju se uzdaju, koji vole svoju vojsku i znaju da su vojnička hrabrost i čast zalog bezbednosti otadžbine“, istakao je komandant.

Pukovnik dalje ističe da su između dva praznika u Centru za obuku kopnene vojske realizovali sve postavljene zadatke kvalitetno, disciplinovano i odgovorno.

„Centar je dao doprinos kvalitetnoj popuni svih jedinica Vojske Srbije. Od prethodnog Dana vojske obučili smo više od 1.500 vojnika, profesionalnih vojnika, podooficira i lica iz rezervnog sastava, realizovali smo 26 kurseva, uspešno smo izveli više od 500 gađanja i vežbi sa bojevim minsko-eksplozivnim sredstvima sa više od 5.400 izvršilaca. Renoviranjem objekata za stanovanje, vojničkog restorana i ugradnjom video nadzora unapredili smo uslove za život i rad u kasarni. Najveća vrednost naše jedinice ipak predstavlja njen ljudski potencijal, a postignuti rezultati dokaz su našeg opredeljenja, jedinstva, homogenosti i visoke patriotske svesti“, zaključio je pukovnik Vasić.

 

Nakon ceremonije obeležavanja Dana Vojske Srbije posetioci su mogli da pogledaju izložena oruđa i oružje koje pripadnici vojske koriste u obuci.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top