Danas je Svetski dan higijene ruku 

Braničevo

Zdravlje

Danas je Svetski dan higijene ruku 

Foto: Arhiva, plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

„Sačuvajte živote – operite svoje ruke”, moto je ovog 5.maja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ustanovila je ovaj datum osnivajući program za bezbednost pacijenata pod nazivom „Čista nega je sigurna nega,” a moto pod kojim se svake godine obeležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke”.

Ministarstvo zdravlja, Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokrenuli su 2008. godine Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke”. Time je Srbija postala član Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije. Sve zdravstvene ustanove iz naše zemlje su pozvane da se odazovu ovoj inicijativi i postanu deo velike mreže ustanova u svetu koje će obeležiti Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.
U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 22.000 zdravstvenih ustanova iz 182 zemalja sveta. U ovu akciju su uključene 64 bolnice iz Srbije, što je najviše u regionu.
 Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada podržava i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti u cilju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

 

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top