Danas je Tomindan, praznik posvećen jednom od 12 velikih apostola

Braničevo

Društvo

Danas je Tomindan, praznik posvećen jednom od 12 velikih apostola

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Neke porodice u Srbiji danas slave Tomindan i kao svoju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od 12 velikih apostola Isusa Hrista. 

 Danas se ime ovog svetitelja često pominje u narodu, i to zbog izreke “neverni Toma” – predanje kaže da je ovaj nadimak Toma dobio jer je bio jedini od svih apostola koji je smatrao nemogućim činjenicu da je Isus vaskrsao. A onda, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da mu opipa rane, Toma je uzviknuo: “Gospod moj, i Bog moj!”

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

“Sveti Toma, sedi doma”

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Naš narod takođe veruje i da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka “Sveti Toma, sedi doma”.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top