Danas je Trnova Petka

Braničevo

Društvo

Danas je Trnova Petka

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka.

Rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku. Posle smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zbog vere u Gospoda, zatvarana je i mučena, i na kraju posečena mačem po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom.

Njene mošti, kasnije su prenete u Carigrad. Za Trnovu Petku kažu da je i ženski praznik, jer ga slave žene. Mnoge poste sedam dana, da bi se danas pričestile.

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo. Ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi trnela snaga. Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće, kako bi u domovima vladala sloga i mir.

Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave. Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top