danas-je-vaskrsni-utorak

Požarevac

Zabava

Danas je Vaskrsni utorak

Foto: telegraf.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas završavaju obeležavanje Vaskrsa. Treći dan praznovanja je Vaskršnji utorak ili Svetli utorak.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas završavaju obeležavanje Vaskrsa. Treći dan praznovanja je Vaskršnji utorak ili Svetli utorak.

 

Hrišćani slave Vaskrs tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

 

Prema pravoslavnom kalendaru odmah nakon Hristovog vaskrsenja počinje Svetla nedelja koja se još zove i Nedelja Antipashe, Bela nedelja.  Zove se Svetla zato što je vaskrsnuće Isusa Hristosa donelo duhovno prosvetljenje svima. Svetla nedelja vezana je za ime Svetog Apostola Tome, jednog od 12 isusovih apostola i njegovo neverstvo u Hristovo Vaskrsenje.

 

U većini naših krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva.

 

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini.

 

Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

 

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola i njegovo načelo i suština objašnjavaju se rečima apostola Pavla, zapisanim u apostolskim delima: “Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša”.

 

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top