Danas počinje vakcinacija protiv gripa u Braničevskom okrugu

Braničevo

Zdravlje

Danas počinje vakcinacija protiv gripa u Braničevskom okrugu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Početkom ove nedelje stiglo je 15.500 vakcina protiv gripa u Zavod za javno zdravlje Požarevac, koje su potom distribuirane domovima zdravlja širom Braničevskog i Podunavskog okruga.

Po rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Ane Jovanović, ove godine pristiglo je nešto više vakcina nego lane.

„U odnosu na prethodnu godinu stiglo je deset odsto vakcina protiv gripa više i ukoliko se iskaže potreba moći će da se dobije još vakcina“, rekla je Jovanović za portal E-Braničevo.

Po njenim rečima, obavezna je vakcinacija protiv gripa za zdravstvene radnike i hronične bolesnike, trebalo bi da prime vakcinu osobe starije od 60 godina, a  mogu da se vakcinišu i građani prema sopstvenoj želji koji se jave svom izabranom lekaru i urade lekarski pregled.

„Kod nas još nema zabeleženih slučajeva gripa, ali prvi mogu da se jave već sa nižim temperaturama i hladnijim vremenom. Vakcina je ove godine krenula ranije kako bi se na vreme stvorila antitela“, naglašava Jovanović.

Ona još kaže da je moguće da istovremeno imamo i girp i koronu i da je zato vakcinacija rizičnih grupa važna, kao i pridržavanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa kovid 19.

„Na južnoj hemisferi, na kojoj je prošla zima, statistika pokazuje da je nošenjem maski bio smanjen broj zaraženih i od kovida i od gripa“, napominje direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top