Danas pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste

Braničevo

Društvo

Danas pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih svetitelja koji važi za zaštitinika putnika, ribara, splavara, moreplovaca i uopšte svih koji su upućeni na putovanje vodom.

Po broju onih koji ga slave, ovaj svetac je ubedljivo najzastupljeniji zaštitnik srpskih domova i važi za posebno velikog iscelitelja i utehu siromašnima jer narod teši i spasava od gladi, dok gradove štiti od nesreća.

U srpskom predanju je priča o tome da je upravo Sveti Nikola povratio vid oslepljenom Stefanu Dečanskom. S druge strane, zna se da je Knez Miloš slavio Svetog Nikolu “na veliko”.

Sveti Nikola se proslavlja 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine preminuo.Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.

Arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Kao sin jedinac od Boga dar, Bogu je i bio posvećen. Podvižništvo je počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio.

Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasledjenu imovinu.

Takođe se veruje da je bio poznat po tome što je ljudima tajno ostavljao novac. Poseban kult, naročito u zapadnim zemljama, stvoren je oko Svetog Nikole kao dobrodušnog pomagača dece i otuda je kako se smatra, upravo ovaj svetac osnova za stvaranje ličnosti Deda Mraza.

Osim što, kao i na sve druge velike praznike ne treba raditi kućevne poslove, na ovaj dan bi svako, kako se veruje, trebalo da pokaže milosrđe i dobročinstvo, onako kako to čini Sveti Nikola.

To Top