Danas se obeležava Sveta Petka Trnova

Braničevo

Društvo

Danas se obeležava Sveta Petka Trnova

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Današnji praznik se veoma poštuje kod Srba iako nije crveno slovo.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova. U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je 8. avgust iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja.

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. 

Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo.

Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Narodna verovanja

Na Trnovu Petku žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući, niti u polju, kako ne bi navukle gnev svetiteljke, odnosno da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Postoji verovanje da mlade devojke danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir.

Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top