Danas slavimo Aranđelovdan

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Aranđelovdan

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obležavaju praznik svetog Arhangela Mihaila.

Prema narodnom verovanju Aranđelovdan se slavi u jesen jer je kad su sveci delili uloge Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. U crkvenom kalendaru Aranđelovdan je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra.  

To je česta slava u našem narodu, po brojnosti porodica koje ga slave je na drugom mestu, odmah iza Nikoljdana. 

Na ikonama je arhangel Mihailo predstavljen s krilima, u vojvodskoj odeći. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu. Mnoga su narodna verovanja vezana za ovaj praznik i samog Arhangela Mihaila.

Verovanja

Naši stari su tvrdili da obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave - bolesnik će ozdraviti. Navodno dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo poslednji čas.

Drugo narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na Aranđelovdan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo vreme bude na praznik - tako će biti tokom cele zime i proleća. Zato, ako je jutro vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko je oblačno i tmurno, biće mnogo padavina i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Arhangel Mihailo se u nekim delovima Srbije slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i zabrane okupljanja više od pet osoba, mnogi će krsnu slavu obeležiti danas u krugu porodice.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top