Danas slavimo Mitrovdan, praznik posvećen svetitelju Dimitriju

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Mitrovdan, praznik posvećen svetitelju Dimitriju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 8.novembra obeležavaju praznik Mitrovdan.

Na ovaj praznik, u srpskom narodu poznat kao Mitrovdan, pominje se pogibija svetitelja koji je život okončao u tamnici 306. godine gde je zatočen, otkazavši poslušnost progoniteljima hrišćana.

Prema predanju, svetitelj Dimitrije rođen je i živeo u Solunu, a car Maksimilijan (240-310.) ga je postavio za vojvodu, nadajući se njegovoj odanosti u progonu hrišćana.Dželati su ga, kako je zapisano, zatekli u molitvi i iz daljine gađali kopljima, jer nisu smeli da mu priđu.

Hrišćani su telo krišom sahranili, a na grobu su se, veli predanje, počela dešavati čuda i isceljenja, pa su odlučili da na tom mestu podignu crkvu. Solunski hram je podigao velikodostojnik Leontije, izlečivši se nad moštima svetitelja.

Prema drevnim zapisima, Sveti Dimitrije se javio caru Justinijanu (483-565.), sprečivši ga da mu mošti prenese u Carigrad, pa je tako je ostao u Solunu, gde i danas počiva kao zaštitnik tog grada.

Sveti Dimitrije predstavljen je na freskama srednjevekovnih manastira u redu svetih ratnika koji su propovedali i borili se za hrišćansku veru.

Jedna od najlepših predstava Svetog Dimitrija nalazi se na Kosovu i Metohiji, u manastiru Dečani, čiji su ktitori Stefan Dečanski (srpski kralj od 1321-1331.) i Dušan (1308-1355).Svetitelj je oslikan u ratničkoj opremi sa štitom i šlemom, pored Svetog Đordja.

Svetog Dimitrija s velikim poštovanjem, pored Grka i Srba, slave i Rusi. Po broju onih koji ga slave u Srbiji, Mitrovdan je na petom mestu, a ujedno je esnafska slava i dan zavetine. 

Uoči Mitrovdana, kao što je to slučaj i sa Đurđevdanom, prema narodnim verovanjima ne treba nigde ići, inače ćete preko cele naredne godine više boraviti u tuđim, nego u svojoj kući.

U ustaničkoj Srbiji, Mitrovdan je označavao kraj hajdukovanja za tu godinu. Hajduci su se rastajali kako bi prezimili i onda se ponovo susreli oko Đurđevdana…

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top