Danas slavimo praznik Cveti

Braničevo

Društvo

Danas slavimo praznik Cveti

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Cveti, dan kada je Hrist svečano ušao u sveti grad Jerusalim. Ovaj praznik uvek pada u nedelju, dan posle Lazareve subote.

Ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Gospoda Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, jašući na magaretu, šest dana pre Pashe. Tom prilikom narod ga je dočekao kao cara, prostirući svoje haljine i grančice drveća, noseći u rukama palmove grančice.

Od davnina postoji običaj da uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće koje se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći. Ponekad se cveće potapa u vodu u kojoj je zlatno ili srebrno prstenje i onda se tom vodom deca umivaju. Stavlja se i vrbova grančica "za brz napredak", ponegde dren "za zdravlje", a devojke stavljaju i ljubičice.

Veruje se da onaj ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.
U Istočnoj Srbiji na Cveti se okupljaju mladići i devojke na raskršću ili kod crkve, nalože vatru i igraju i pevaju dok ne počne služba u crkvi.

U Srbiji su Cveti i istorijski praznik, pošto je tog dana 1815. godine počeo Drugi srpski ustanak protiv osmanlijske vlasti.

To Top