Danas slavimo Spasovdan

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Spasovdan

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa.

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti, a njegovi učenici su se našli za trpezom tog dana, šest nedelja od njegovog vasksenja. Tada im se obratio:

"Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen".

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetog ne izlaze iz Jerusalima. Tako su i mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovaj dan organizuje Spasovdanska litija.

U brojnim domaćinstvima se Spasovdan proslavlja kao krsna slava, kao zavetina u selima,  a ujedno je i slava gradova (Beograd, Petrovac na Mlavi u kome je crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg), a takođe i poseban praznik za manastire Rukumija i Sestroljin koji su mu posvećeni.

Kao i za mnoge verske praznike, tako se i za ovaj vezuje mnogo običaja. Na ovaj dan žene i deca se ne kupaju, žene ne umivaju, a muškarci ne briju. Takođe, ne treba spavati popodne, da se ne bi dremalo preko cele godine.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top