Današnji dan se u Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti

Braničevo

Zanimljivosti

Današnji dan se u Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Današnji datum je u socijalističkoj Jugoslaviji slavljen kao Dan mladosti, praznik koji je s jedne strane smatran rođendanom Josipa Broza Tita, a s druge predstavljao je manifestaciju opšte radosti, proslavu mladosti i optimizma.

Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma.

Uz taktove pesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ.

Glavni simbol ovog praznika bila je Štafeta mladosti, koja je nošena oko mesec i po dana kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na veličanstvenom sletu, koji je organizovan na stadionu.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko-slovenačkoj porodici, 1892. godine kao sedmo dete. Tokom Drugog svetskog rata bio je vođa jugoslovenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranoj Evropi. Stekao je veliku međunarodnu slavu kao glavni vođa Pokreta nesvrstanih.

Poslednji slet povodom Dana mladosti održan je 25. maja 1987. Naredne godine odlučeno je da se štafeta i prateće manifestacije obustave.

Sada poštovaoci njegovog lika i dela uz parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top