Deca iz Gračanice boraviće šest dana u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Deca iz Gračanice boraviće šest dana u Požarevcu

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Deca iz Gračanice boraviće ove sedmice u Požarevcu i obići znamenitosti u gradu i okolini.

Šestodnevni boravak dece iz Gračanice u Požarevcu je zapravo projekat koji realizuje Kolo srpskih sestara u Požarevcu "Kultura i identitet Srba bez granica - deci Kosova, sa ljubavlju", a uz podršku grada u iznosu od 340.000 dinara.  

Deca iz Gračanice posetila su danas zgradu Načelstva gde ih je ugostio gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović sa saradnicima. On im je poželeo dobrodošlicu i istakao da su ovakvi trenuci dragoceni jer omogućavaju da se svima, a naročito najmlađima, stavi do znanja da je čitava Srbija njihov dom.

“Vremena za sve nas jesu teška, ali se menjaju, i istorija će i na našem slučaju dokazati da je pravda spora, ali dostižna. Ne želeći da opterećujem vas decu sa teškim temama, želim samo da vam poručim da niste i nikada nećete biti sami. Vaše vršnjake u centralnoj Srbiji učimo istom kao i vaši roditelji vas na Kosovu, a to je da smo isti narod u istoj zemlji. Svima nama je žao što su vaša detinjstva omeđena problemima visoke politike. Ipak, uveren sam da će vam trenuci poput ovih dozvoliti da na trenutak zaboravite tešku realnost i prigrlite lepu budućnost koja će doći”, kazao je Pavlović i uručio je deci u ime grada prigodne poklone.

Deci uručeni pokloni

Po rečima dr Jasmine Živković, predsednice Kola srpskih sestara Požarevac, ovaj projekat realizuju drugi put i nadaju se da će se nastaviti u budućnosti.

“Srećni smo što smo već drugu godinu u prilici da vas ugostimo i što naš grad prepoznaje ovu ideju za buđenje ljubavi, za borbu protiv granica jer one ne postoje, bez obzira da li smo u Požarevcu, Gračanici ili izvan Srbije. Gde god je srpski narod tu je i Kolo srpskih sestara, gde god su deca tu je naša budućnost", kazala je Živković.

Jasmina Živković

Dušan Cvejić, direktor Odeljenja za omladinu  i sport opštine Gračanica, istakao je da su kultura, sport i obrazovanje sektori u kojima Požarevac i Gračanica mogu napraviti dobru saradnju, ali da mogu razgovarati i o saradnji na drugim poljima.

“Požarevac je pokazao i dokazao svoje veliko srce i široku srpsku dušu organizujući ovako sjajan program za decu iz Gračanice. Uveren sam da deci ovo puno vredi jer će kvalitetno provesti vreme, naučiti mnogo toga, zavoleti više svoju zemlju, jer što je više upoznajemo više je cenimo i volimo”, rekao je Cvejić.

Dušan Cvejić

U Požarevcu boravi 15 dece u pratnji dva nastavnika, uzrasta od petog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole. Smešteni su u Domu učenika u Kostolcu. 

Tokom šestodnevnog boravka učestvovaće u različitim radionicama i obići Galeriju “Milene Pavlović Barili”, Viminacijum, Ramsku tvrđavu, manastire Tumane i Zaovu i Smederevo.

 

To Top