Deficit vlage u zemljištu usporava jesenju setvu

Braničevo

Poljoprivreda

Deficit vlage u zemljištu usporava jesenju setvu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Jesenja setva ozimih strnih žita obavljena je na malim površinama.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac planirano je da se poseje 38.000 hektara ozimim žitaricama, od čega 30.000 hektara pšenice, desetak odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ova setvena sezona podseća na prošlogodišnju, koju je karakterisao veliki deficit vlage u zemljištu.

Moguća je samo redukovana obrada, te su setvu obavili proizvođači koji imaju adekvatnu mehanizaciju, teške tanjirače. Ni ove godine pšenica većim delom biće posejana van optimalnog roka kao i prošle godine, ali su velike količine padavina donekle ublažile efekte kasnije setve.

Što se tiče kukuruza, berba (žetva) na teritoriji Braničevskog okuga je uglavnom završena. Ostale su sporadične parcele u žagubičkoj opštini i one posejane kasnim hibridima koje sporije otpuštaju vlagu. Prinosi su se kretali oko 6.000 kilograma po hektaru suvog zrna, a na pojedinim parcelama ubrano je preko 10.000 kilograma po hektaru suvog zrna. Ovolika razlika u prinosu posledica je primenjene agrotehnike i vrste hibrida.

Visoke prinose postigli su proizvođači koji su primenili sve agrotehničke mere kad treba i kako treba, počev od primene plodoreda, izbalansirnog unosa mineralnih hraniva, pa do pravovremene zaštite kukuruza od korova.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top