Dela ruske slikarke u požarevačkoj galeriji

Požarevac

Kultura

Dela ruske slikarke u požarevačkoj galeriji

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti sinoć se požarevačkoj publici predstavila ruska slikarka Sofija Ječina izložbom slika „Plave priče“. Izložena dela rađena su u tehnici ulje na platnu i predstavljaju najnoviji Sofijin ciklus.

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, istakla je da je Sofijino umetničko izražavanje i inspiracija usmereno na sve što je u vezi sa njenim ličnim iskustvom.

,,Umetnicu inspirišu sećanja, magični trenuci, intimna iskustva, prelepa mesta, povezanost čoveka sa svetom prirode i celokupnim okruženjem. Nastale slike jesu kumulativna mešavina njenih dosadašnjih životnih doživljaja koja su oblikovala način na koji umetnica vidi svet. Spoj pune boje, geometrijske strukture i naturalističkog zapažanja Sofiju Ječinu dovodi u rang slikara čiji rad ne prolazi neprimećeno“, rekla je Radosavljević.

Publici se obratila i slikarka rekavši da je najviše inspirišu ljudi koji dolaze na njene izložbe, ali i sama Srbija.

Otvorena izložba „Plave priče“

Izložba je otvorena do 28. septembra, a ulaz je slobodan.

O umetnici

Sofija Ječina je rođena 1990. godine na Igurupu, najvećem Kurilskom ostrvu, SSSR. Od 2012. godine, Sofija je postala član Udruženja umetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Tada završava i studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti. Učestvovala je na značajnim izložbama i festivalima u Moskvi, Kazanju i Sočiju.

Ječina je 2014. godine dobila stipendiju za grad Špajer u Nemačkoj i na taj način započela svoju karijeru u Zapadnoj Evropi.

Njene slike se nalaze u zvaničnoj kolekciji  Belgorodskog umetničkog muzeja, Kurskog umetničkog muzeja u Rusiji, Muzeja naivne umetnosti „Ilianum“ u Šidu, u sastavu privatnih kolekcija u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji i Kini.

Od 2016. godine je član Međunarodne unije novinara, autor knjige o Srbiji „Beograd u Plavom“. O životu Sofije snimljen je dokumentarni film „U potrazi za mestom”, reditelja Miroslava Bate Petrovića.

Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji.

To Top