Delegacija rumunskih zvaničnika posetila opštinu Veliko Gradište

Veliko Gradište

Događaji

Delegacija rumunskih zvaničnika posetila opštinu Veliko Gradište

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Povod posete je dogovor oko uspostavljanja prekogranične saradnje i razgovor o položaju rumunske zajednice u ovoj opštini.

Opštinu Veliko Gradište posetila je delegacija rumunskih zvaničnika predvođena državnim sekretarom Ministarstva za dijasporu Rumunije, Viktorom Aleksejevim, generalnim konzulom Rumunije u Srbiji, Oliverom Maruiusom Dilofom, i predsednikom Asocijacije učitelja Rumunije, Viorelom Dolhom.

U razgovoru predsednika opštine, Dragana Milića, sa rumunskom delegacijom, konstatovano je da je, iako je broj Rumuna u opštini mali, njihov položaj veoma dobar, kao i odnos lokalne samouprave sa gradovima i opštinama u Rumuniji. Opština ostvaruje odličnu saradnju u svim oblastima sa Temišvarom, Rešicom, Lugožem, Novom Moldavom, Banjom Herkulanom i Požeženom, s kojima su realizovani i brojni projekti prekogranične saradnje.

Predsednik je podržao predlog gostiju da se u Velikom Gradištu organizuje sastanak sa uspešnim čelnicima lokalnih samouprava iz regiona, sa obe strane, na kojem bi se identifikovale i razmatrale potrebe i mogućnosti ovih zajednica i lakše pronašli partneri s kojima bi aplicirali za sredstva Evropske unije.

Takođe, akcenat  je stavljen na turističke i privredne kapacitete Velikog Gradišta i Srebrnog jezera budući da sve veći broj rumunskih državljana posećuje ovu turističku destinaciju.

Ovom prilikom predsednik Milić je insistirao na rešavanju velikog i dugogodišnjeg problema prašine sa jalovišta rudnika bakra koja sa rumunske strane, tokom vetrovitih dana, preko Dunava stiže do Gradišta i okolnih sela. Dogovoreno je da se, što hitnije, aktiviraju svi subjekti kako bi se iznašle mogućnosti za brže rešavanje ove situacije.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top