A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Demo ogledi za uspešniju poljoprivrednu proizvodnju - poljoprivreda ogledi - ogledi zemljište poljoprivreda
Demo ogledi za uspešniju poljoprivrednu proizvodnju

Požarevac

Poljoprivreda

Demo ogledi za uspešniju poljoprivrednu proizvodnju

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan polja ozimih strnih žita u Požarevcu uprkos lošem vremenu.

U oviru savetodavnih aktivnosti Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac postavlja i demo oglede. Ove godine postavljena su tru demo ogled ozimih strnih žita, demo ogled hibrida suncokreta i demo ogled hibrida kukuruza. Poret toga, postavljeni su i komisijski ogledi za Ministarstvo poljoprivrede - upravu za zaštitu bilja – ogledi za priznavanje sorata. Ove godine u komisijskom ogledu je više od 540 ogleda pšenice, a tu su i komisijski ogledi kukuruza i krmnog bilja lucerke, crvene detaline i trava.

Obilazak ogleda

Ove godine demoogled ozimih strnih žita postavljen je na parceli PSSS-a kod MIP-a i zastupljeno je 39 sorata i jedan hibrid ozimog strnog žita. U ogledu su po jedna sorta ovsa i raži, šest sorata ječmova, tri sorte tritikalea, 28 sorata i jedan hibrid pšenice.Sorte i hibridi su iz selekcionerskih kuća: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, „Limagrain“, „Biogranum“, „Chemical Agrosava“, „Caussade“, „Syngenta“, „R.A.G.T“ i „Hibrud“. Sve ove sorte i hibridi gajeni su pod istim agroekološkim i agrotehničkim uslovima. Po skidanju ogleda odrediće se prinos za svaku sortu, odnosno hibrid, a rezultati će biti dostupni poljoprivrednim proizvođačima.

„Sorte i hibridi se prate u demoogledu minimum tri godine i one najprinosnije preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da ih uvedu u proizvodnju na svojim gazdinstvima. Sve sorte su selekcionisane sa velikim genetskim potencijalom i ukoliko se primene sve neophodne agrotehničke mere kad treba i kako treba, za svaku sortu i hibrid može da se kroz prinos izvuče maksimum tog potencijala. Ova proizvodna godina bila je izuzetno specifična, jesen sa velikim deficitom vlage u zemljištu. Ogled je posejan na redukovano obrađenom zemljištu sa unetim NPK hranivima, na osnovu urađene agrohemijske analize i preporuke, a potom i prihrana”, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac, koja je i postavila ogled.

 

Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac

Ogled je posejan na zemljištu tipa smonica, a predusev je bio suncokret. Kod osnovnog đubrenje išlo se sa 300 kilograma N:P:K (15:15:15).Osnovna obrada obavljena je u oktobru 2018. i to tanjiranje. Setva je obavljena 12.novembra prošle godine, posle setve obavljeno je drljanje i  valjanje. Prihranjivanje je rađeno u dva navrata - najpre 200 kilograma po hektaru, a potom još  100 kilograma  KAN-a (Kalcijum amonijum nitrat).

Za zaštitu bilja u ogledu bio je zadužen Jovica Jurišić, stručni saradnik za zaštitu bilja u PSSS Požarevac.

„Zaštita bilja rađena  je sa hemijskom kućom „Adama“ i korišćeni su njihovi herbicidi, fungicidi i insekticidi. Prvi tretman uzvršen  je u fazi izneđu prvog i drugog kolenca ozimih strnih žita u vreme kada je ispunjen prag štetnosti na prisustvo bolesti, drugo tretiranje urađeno je preventivno fazi potpunog klasanja i početka cvetanja“, rekao je Jurišić.

 

Jovica Jurišić, stručni saradnik za zaštitu bilja u PSSS Požarevac

Prvi tretman se odnosio na bolesti Septoria tritici – siva pegavost lista pšenice, korove palmidu, a došlo je i do pojave žitne pijavica (Lema melanopus)). Urađen je i tretman protiv poleganja strnih žita (Tomigan, Metsulfuron-metil, Custodia, Lamdex i Trimaxx), dok je drugi tretman rađen protiv bolesti Fussarium – palež klasova i štetočina, žitna pijavica i tripsi (Zamir i Lamdex).

Predstavnici selekcionerski kuća bili su na raspolaganju proizvođačima za dodatne informacije u vezi sorata, odnosno hibrida.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top