Demoogledi za bolje prinose

Požarevac

Poljoprivreda

Demoogledi za bolje prinose

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac i ove godine postavila je demoogled ozimih strnih žita.

Demoogled je postavljen na parceli veličine pet hektara, na ekonomiji  KPZ “Požarevac” u Zabeli. Predusev je bio suncokret, a zemljište je tipa smonica. Obavljeno je oranje u oktobru i predsetveno rotofreziranje. Pre oranja uneto je 150 kilograma NPK đubriva i MAP kombinacije 11:52:0.

Setva je obavljena 7. novembra, a  svaka sorta posejana je na površini od šest ari. Za setvu norma semena se kretala od 110 do 290 kilograma u zavisnosti od sorte.

Posle setve na parceli je obavljeno valjanje. Posejana je 31 sorta ozimh strnih žita iz šest selekcionih kuća: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Limagrain (predstavnici Galenika i Savacop), OS - Hibrid Beograd, Caussade (predstavnici Savacop i Agromarket), Unigenetic i Agrosava . Posejana je po jedna  sorta raži i ovsa, tri sorte ječma, dve sorte tritikalea i 24 sorte pšenice.

„Demoogled je postavljen radi praćenja prinosa posejanih sorata u istim agrometeorološkim i agrotehničkim uslovima“, rekla je za portal E-Braničevo Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac.

 

Jorgovanka Vlajkovac

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top