Deo srpske istorije predstavljen u Parizu

Požarevac

Događaji

Deo srpske istorije predstavljen u Parizu

Foto: Kulturni centar Srbije u Parizu

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba „Srbija u Velikom ratu 1914 – 1918“ svečano je otvorena 21. septembra u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložbu su priredili Istorijski arhiv  Požarevac, Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Republike Srbije, a realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbu je otvorila Marija Nestorović, v.d. direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Postavku čine 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta iz fundusa IAP, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja MORS.

Po rečima dr Jasmine Nikolić, direktorke Istorijskog arhiva Požarevac i rukovodioca projekta, Kraljevina Srbija je u Prvom svetskom ratu bila aktivan činilac međunarodnih odnosa, kako u ratnim dejstvima, tako i kroz široko diplomatsko angažovanje i kontakte sa savezničkim silama.

„Saradnja sa Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom bila je intenzivna i bez njihove materijalne i moralne podrške nije bilo moguće zamisliti tako upornu odbranu Srbije. Iz Rusije, Velike Britanije i Francuske u Srbiju su i na Solunski front stizali vojnici, oružje, hrana, novac i medicinske misije. Veliki doprinos uspehu srpske vojske dali su Francuzi. Bliskost na linijama fronta iskovala je ratno srpsko – francusko drugarstvo, koje se posebno cenilo. Od vremena dočeka srpske vojske na albanskoj obali pa do kraja rata, srpska vojska je razvila  poseba odnos prema francuskoj vojsci i Francuzima. Spasavanje srpske vojske na albanskim obalama, evakuacija, slanje u bolnice, odevanje i opremanje srpskih vojnika, podrška na Solunskom frontu, doprineli su pozitivnom utisku o Francuskoj, Francuzima i njihovoj vojsci. Kraljevina Srbija je bila jedina balkanska država koja je od početka do kraja rata bila pouzdan saveznik Antante i time doprinela njenoj ratnoj pobedi, što je naglašeno i na Mirovnoj konferenciji u Versaju“, kazala je Nikolić.

Otvaranju su prisustvovali korpusni general Bernar Barera, načelnik Štaba Kopnene vojske oružanih snaga Republike Francuske, Vladimir Minkevič, izaslanik odbrane ruske mornarice kapetan bojnog broda, pukovnik Alen Peper izaslanik odbrane Sjedinjenih američkih država, Pjer Aše izaslanik odbrane, Malika Bulais, predstavnica Kancelarije boraca žrtava Ministarstva vojske Francuske, Mikael Verite, šef kabineta zamenika gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo, pukovnik Miroslav Nikolić vojni izaslanik Ministarstva odbrane RS u Parizu i predstavnici udruženja iz Pariza.

Izložbu prate publikacije i dokumentarni film na francuskom, engleskom i srpskom jeziku i biće otvorena do 19. oktobra.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top