Didino naselje dobiće dečije igralište

Kostolac

Društvo

Didino naselje dobiće dečije igralište

Foto: urbanistički projekat

How Good Of A Friend Are You Really?

Igralište bi trebalo da doprinese socijalnoj integraciji dece svih nacionalnih i manjinskih grupa u Didinom naselju u Kostolcu, u kojem živi oko 1.000 stanovnika, pretežno Romkinja i Roma.

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva ukupan broj Roma na teritoriji samog grada Požarevca je 1.209 ili 1,96 odsto, a na teritoriji gradske opštine Kostolac 2.659 stanovnika odnosno 19,50 odsto. U odnosu na ukupan broj stanovnika romske populacije, najveći broj je dece od pet do devet godina, potom dece do četiri godine, zatim dece od 10 do 14 godina.

Imajući u vidu veliki broj romske dece, tim eksperata pripremio je urbanistički projekat čiji je cilj da utvrdi detaljne namene i plan korišćenja kombinovanog dečijeg igrališta. Igralište treba da doprinese unapređenju uslova stanovanja i socijalnoj integraciji dece svih nacionalnih i manjinskih grupa u Didinom naselju, u kojem živi oko 1.000 stanovnika, pretežno Romkinja i Roma.

Urbanističko rešenje podrazumeva izgradnju višenamenskog sportskog terena, izgradnju dečijeg zabavnog parka i formiranje uređenih parkovskih površina opremljenih klupama i javnom rasvetom na uglu Partizanske i ulice Ivana Kosančića u Didinom naselju.

U cilju šireg uključivanja javnosti, urbanistički projekat bio je u prethodnom periodu na javnom izlaganju, na kome su zainteresovane strane mogle da iznesu predloge za unapređenje predloženog rešenja, a potom je Komisija za planove grada Požarevca na nedavno održanoj sednici razmatrala i potvrdila urbanistički projekat sa elementima parcelacije za uređenje i izgradnju dečjeg igrališta u Didinom naselju u Kostolcu.

Urbanistički projekat je pripremljen u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“, koji  finansira Evropska unija, a kofinansira Vlada Republike Srbije.

To Top