Digitalni bioskop od subote u Požarevcu (FOTO)

Požarevac

Kultura

Digitalni bioskop od subote u Požarevcu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljani će uživati u filmu „Boemska rapsodija“ i to besplatno.

Nakon 37 godina od otvaranja, zahvaljujući Gradskoj upravi Požarevac i Filmskom centru Srbije, Centar za kulturu Požarevac pozicionirao se na mapu digitalnih bioskopa Srbije.

Po rečima Galine Perić, vd direktorke Centra za kulturu Požarevac, bioskop Centra za kulturu već nekoliko godina ostvaruje izuzetne rezultate. Tokom 2018. godine ostvareno je 258 filmskih projekcija koje je odgledalo 21.157 gledalaca, što je Centru za kulturu Požarevac donelo od prodaje karata oko 1,4 miliona dinara u neto iznosu.


Kontrolna soba

„Zahvaljujući ovim rezultatima na konkursima Filmskog centra Srbije dobili smo 7,5 miliona dinara za nabavku „silver skrin“ motorizovanog platna, audio bioskopske opreme i laserskog DCI projektora. Grad Požarevac je obezbedio dodatnih 5 miliona dinara za realizaciju ovog tehničkog osavremenjavanja“, kazala je Perić.

U subotu je na programu besplatna projekcija filma „Boemska rapsodija“ sa nove opreme. Grad Požarevac je prethodnih godina uložio dosta sredstava u oblasti sporta i kulture i to, po rečima gradonačelnika, Baneta Spasovića, nisu troškovi i bacanje para, već investicije.

Spasović je naveo podatak da je Velika Britanije tokom Drugog Svetskog rata 7 odsto budžeta ulagala u kulturu i da to mora raditi i naša država i grad, da se što više sredstava odvaja za kulturu i sport jer, kako je rekao, to drži duh jedne zemlje i njenih građana.

„U 2016. godini grad je uložio 9 miliona dinara u renoviranje pozorišne sale. Tokom 2017. i 2018. godine se nastavilo sa investicijama. Podsetio bih na nabavku stolica za montažnu binu. Mi smo jedan od retkih gradova koji je to uradio, a nabavljena je i led rasveta“, podsetio je Spasović.

Konferencija za medije u Centru za kulturu

Požarevački bioskop je jedan od prvih u Srbiji koji se uključio u proces digitalizacije, koji je pokrenula Republika Srbija preko Filmskog centra Srbije. Po prvom projektu nabavljen je „silver skrin“, a po rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, medije i NVO, sam Filmski centar Srbije, zbog velikog broja gledalaca, dao je predlog da se ponovo konkuriše i na tom konkursu dobijen je projektor i ozvučenje.

Novo ozvučenje u u velikoj sali Centra za kulturu

Ozvučenje iza platna

„Konkurisali smo i ove godine i očekujemo i dalje podršku Filmskog centra Srbije, jer Centar za kulturu i filmski program imaju izvanredne rezultate. Dobro je i to što ćemo sada direktno pregovarati sa distributerima filmova i sredstva koja se dele biće mnogo veća, sada je bilo 70:30, a posle ove nabavke opreme biće 50:50. Centar za kulturu imaće uvećan sopstveni prihod, koji će dalje moći da ulaže u opremanje objekta i poboljšanje programa“, istakao je Krstić.

Dragan Lazović, urednik filmskog programa, naveo je da je bioskop Centra za kulturu jedan od najposećenijih u užoj Srbiji, iako radi samo za vikend. Prošle godine je bilo nešto više od 21 hiljade gladalaca, a ove godine sa novim projektorom Lazović se nada da će ih biti više. Gledaoci će biti u prilici da upotpune doživljaj gledanja  filma posebno u domenu zvuka, što dosad nije bio slučaj.              

Nova oprema za bolji doživljaj filma    

Pretpremijera novog bioskopa bila je organizovana za predstavnike medija.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top