Direktorka RFZO u Požarevcu: Najveći problem nedostatak kadrova

Požarevac

Događaji

Direktorka RFZO u Požarevcu: Najveći problem nedostatak kadrova

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić sastala se danas u Požarevcu sa direktorima 12 zdravstvenih ustanova sa područja Braničevskog okruga, a potom posetila Opštu bolnicu Požarevac. Po njenim rečima glavni problem zdravstenih ustanova je nedostatak kadrova.

Na sastanku se razgovarao o unapređenju pružanja zdravstvene zaštite i drugim aktuelnim temama. Kao najveći problem zdravstvenih ustanova izdvojila je nedostatak kadrova.

“Dogovorili smo se da sa svim zdravstvenim radnicima koji žele da rade dodatno mogu da uspostave dopunski ugovor o radu, tako da će moći da rade dodatno i to će im biti plaćeno od strane RFZO. Do sada smo tu mogućnost davali samo za lekare,  ali sada ćemo u našem pravilniku to izmeniti pošto je čak veći nedostatak kadrova sa srednjom stručnom spremom”, istakla je Radojević Škodrić i dodala da će uskoro zdravstene ustanove moći da skladaju dopunske ugovore i sa zdravstvenim radnicima sa srednjom stručnom spremom.

Bolnici najviše nedostaju radiolozi i anesteziolozi, ali i srednji kadar za sve specijalnosti. Po njenim rečima problem u ovom regionu je i što dolazi do smene generacija, što dosta eksperata odlazi u penziju, a mladi nisu završili specijalizaciju, te će i taj problem rešiti ugovorom o dopunskom radu.

Kada su u pitanju liste čekanja u požarevačkoj bolnici, postoje kao i svuda u svetu, konstatovala je direktorka RFZO.

“Za ortopediju u većini zemalja, kao i ovde, postoje liste čekanja. Ovde se čeka tri, maksimalno četiri godine za ugradnju kolena. Napravili smo plan kako da ide ubrzano ta lista čekanja i da se taj broj smanji, kazala je ona i naglasila da se u većini bolnica čeka na kolonoskopiju i gastroskopiju što u Požarevcu nije slučaj.

Direktorka RFZO rekla je da sve zdravstvene ustanove na nivou okruga finansijski dobro stoje i da su svi aparati u funkciji i istakla da požarevačka bolnica sada ima ukupno tri stacionarna i dva pokretna rendgen aparata, kao i dva skenera. 

Na sastanku su razmatrali i snabdevenost lekovima. Problem postoji samo u apotekama u ruralnim sredinama jer one, kaže direktorka, faktički ne rade zato što su ambulante u tim sredinama pretvorene u kovid ambulante.

“Danas ćemo zajedno sa zdravstvenim ustanovama uputiti dopis Ministarstvu zdravlja da se te kovid ambulante vrate u redovne ambulante”, najavila je ona.

Što se tiče generalno zavoda za javno zdravlje, problem je što u vreme kovida nisu imali mnogo tržišnog poslovanja pa su  zato mnogi bili u finansijskim problemima. Situacija je sada bolja, rekla je Radojević Škodrić i dodala da će se njihovo stanje popraviti kada RFZO dozvoli povećanje cena usluga makrobiologije.

To Top