DJB I SSP:  Stranačko zapošljavanje dovodi do grešaka u radu gradske administracije

Požarevac

Saopštenja

DJB I SSP: Stranačko zapošljavanje dovodi do grešaka u radu gradske administracije

Foto: DJB, SSP

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon što se gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović obratio javnosti povodom davanja u zakup i na korišćenje legata i zadužbine Obrenovića u Ljubičevu, u našu redakciju stigla su saopštenja Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac i Gradskog odbora Pokreta „Dosta je bilo“.

Na današnjoj konferenciji za medije Pavlović je izjavio da je ubeđen da je došlo do greške, da je ljut i razočaran što mu niko iz stručnih službi koje su se bavile ovim pitanjem nije signalizirao da su predmetne parcele ušle u program i najavio je pokretanje disciplinskog postupka i odgovornosti stručnih službi grada.

Gradski odbor DJB u Požarevcu saopštio je da je saglasan sa gradonačelnikom,  kako navode, odgovornost jeste na stručnim službama i komisijama, ali postoji niz pitanja u vezi sa tim:

- Ko čini stručne službe, ko su rukovodioci stručnih službi u Gradskoj upravi i kako su postavljeni na te odgovorne profesionalne funkcije? 
-Da li je gradonačelniku zasmetalo bar malo što se ista osoba pojavljuje kao zakupac u oba sporna slučaja koja je i tada i sada odbornik u Gradskoj skupštini?

“Poverovaćemo da je gradonačelnik Pavlović bio neinformisan, za razliku od njega zakupac PP „Filip“ svakako je znao šta licitira. Zar mu nije zasmetalo na trenutak da zakupljuje legat (Ljubičevo) i zemlju bez međe (Dubravica).  Znamo da u Srbiji stranačka članska karta na konkursu igra odlučujuću ulogu”, navode između ostalog iz DJB i pitaju šta će gradonačelnik i Veće učiniti kako bi predupredili buduće greške stručnih službi.

Iz Stranke slobode i pravde Požarevac kažu da pozdravljaju izjavu gradonačelnika  da javno prizna da je odluka koju je potpisao  10.03.2021. godine o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Požarevcu nezakonita i štetna.

“Očekujemo da ovaj napredak doprinese demokratizaciji političkog života u našem gradu nakon devet godina ćutanja i samovolje aktuelne vlasti. Što se tiče krivice administracije koja je navodno odgovorna za ovakvu odluku, to ostavljamo gradonačelniku kao pitanje koje treba da reši. Tako to biva kada se primenjuje princip stranačkog zapošljavanja i kada mladi, obrazovani i stručni ljudi ne mogu da dođu do posla u lokalnoj samoupravi ako nisu članovi SNS-a. Tako to biva kada se umesto zakona primenjuju partijska pravila”, kaže se u saopštenju SSP Požarevac.

Dalje navode da sumnja postoji i zato što je očigledno samo jedno lice učesnik licitacije, što je cena zakupa mizerna, ali i zato što je učesnik licitacije odbornički mandat Demokratske stranke poklonio SNS-u.

“Međutim, sada postoji samo jedna tema, a to je da se ovakva nezakonita odluka kojom se legat i zadužbina Obrenovića koja je srce Ljubičeva izdaje u zakup na 15 godina za mizernu cenu, stavi van snage. Važno je samo to da sve prateće odluke budu poništene i da poljoprivredno zemljište legata i zadužbine na kome pravo korišćenja ima JP  „Ljubičevo“ ostane ovom javnom preduzeću na korišćenje”, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde Požarevac.

To Top