Dnevno i više od 80 zaraženih u Požarevcu

Požarevac

Zdravlje

Dnevno i više od 80 zaraženih u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon dužeg zatišja, koronavirus ponovo postaje aktuelna tema.

Da je nedelja na izmaku bila baš naporna, odnosno da je na dnevnom nivou bilo više pregleda nego u poslednje vreme, istakao je za naš portal v.d. direktora Doma zdravlja, Dejan Milenković.

„Znatno je uvećan broj ukupnih pregleda pacijenata sa sumnjom na koronavirus i povećan je broj pozitivnih. Broj pregleda od ponedeljka do današnjeg dana kretao se od 120 do 160  na dnevnom nivou, a broj pozitivnih od 56 do 84, što je zaista mnogo. Naglasio bih i da se broj predškolske i školske dece koja su pozitivna uvećao tri puta“, kaže Milenković.

Kazao je i da veruje da su uzroci ovakvih brojki, aktuelna letovanja, dečiji kampovi, kao i prestanak pridržavanja epidemioloških mera, međutim, simptomi su sada, po njegovim rečima, znatno blaži i traju kraće.

„Polaskom dece u školu očekujemo nagli porast broja novozaraženih. Prošla godina nam je možda bila i jedna od najkritičnijih što se tiče školske dece, pritom tada su bili na onlajn i modifikovanoj nastavi, a nosili su i maske. Sada sa ovim režimom bez maski očekujemo zaista veliki broj, zato što je epidemiološka situacija sada izrazito nepovoljna“, konstatovao je Milenković.

Kada je vakcinacija u pitanju, kako kaže, povećao se broj zainteresovanih, ali isključivo za drugu i treću dozu, dok je slučaj sa prvom takav da je retkost da na dnevnom nivou jedna osoba bude vakcinisana.

To Top