Do kraja 2020.godine zaposlenje za 40 osoba

Požarevac

Društvo

Do kraja 2020.godine zaposlenje za 40 osoba

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predstavljen projekat „Postizanje inkluzivnog socio-ekonomskog razvoja kroz podsticanje preduzetništva i zapošljavanja Roma’’.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10.decembra. Svaka osoba stiče prava svojim rođenjem i u Srbiji su zagarantovana njenim ustavom. Jedno od osnovnih ljudskih prava je, po rečima Vladimira  Petrovića, menadžera projekta, pravo na rad i jednake mogućnosti pri zapošljavanju, posebno za ljude iz teško upošljive kategorije stanovništva.

Projekat inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa spovodi se u partnerstvu Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ i kabineta Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade RS, koja je i predsednica Koordinacionog tеlo za praćеnjе rеalizacijе „Stratеgijе za socijalno uključivanjе Roma i Romkinja u Rеpublici Srbiji za pеriod od 2016. do 2025. godinе“.

U Požarevcu, u okviru projekta realizuje se niz aktivnosti koji su veoma bitne za održivo zapošljavanje ne samo Roma i Romkinja nego i ostalih socijalno ugroženih kategorija. Projektom je predviđeno direktno zapošljavanje 40 osoba do kraja 2020.godine, kada se planira završetak projekta.

„Nadam se da će grad Požarevac i Udruženje Roma Braničevskog okruga napraviti korak više i taj broj povećati, čime bi dali  veći doprinos smanjenju  siromaštva na teritoriji grada Požarevca. Prva  komponenta odnosi se na finansiranje početnika u biznisu, gde se opredeljuje do šest hiljada evra za nabavku opreme. Druga komponenta je nabavka mašina za proizvodnu delatnost ili drugu uslugu za već postojeća privredna društva ili radnje u visini od pet hiljada evra. Ostale četiri komponente odnose se na stvaranje mogućnosti za zaposlenje. Predviđene su obuke za deset lica u skladu sa njihovim interesovanjem, sposobnostima i željama, potom obuka pet osoba za rad u internet radiju „Romsko srce“, koje radi u okviru URBO. Za Rome i Romkinje predviđen je šestomesečni program za karijerno vođenje i savetovanje“, rekao je Petrović.

Projektom je predviđeno i istraživanje na tržištu rada koje treba da da širu sliku šta to koči zapošljavanje, ne samo pripadnika romske populacije, već i drugih kategorija socijalno ugroženog stanovništva, kao što su samohrani roditelji, mladi u ruralnim sredinama i ostale marginalizovane grupe koje nisu mogle da nađu zaposlenje na teritoriji grada Požarevca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top