Dobra vest za žene koje piju kafu

Braničevo

Zdravlje

Dobra vest za žene koje piju kafu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Žene koje piju gazirana pića sa kofeinom su u većoj opasnosti da dožive srčani ili moždani udar od žena koje piju samo kafu.

To su zaključci najnovije studije čiji rezultati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja. To je svakako dobra vest za žene koje piju kafu - jer ona, prema rezultatima ove studije, ne dovodi do povećanja krvnog pritiska. Istraživanje je trajalo 12 godina i uključilo je 150 hiljada žena.

Doktor Volfgang Vinkelmajer i njegove kolege očekivali su da će rezultati pokazati da kafa povećava opasnost od oboljenja povezanih sa visokim krvnim pritiskom. Pokazalo se, međutim, da kafa ima preventivni efekat i da su žene koje piju kafu manje sklone visokom krvnom pritisku. Dr Vinkelmajer i njegovi saradnici su zaključili da žene koje piju šest, pa čak i više šolja kafe dnevno, time ne povećavaju rizik od povišenog krvnog pritiska, ali da to nije slučaj sa ženama koje piju gazirana pića sa kofeinom, poput Koka-kole.

Gazirana pića sa kofeinom su povećala rizik od povišenog krvnog pritiska za 44 odsto kod starijih žena i za 28 odsto kod mlađih žena. Ipak, dr  Vinkelmajer kaže da su potrebna nova istraživanja da bi se otkrilo zašto gazirana pića sa kofeinom, kako se čini, povećavaju krvni pritisak.

Ipak, dr Vinkelmajer kaže da su njegovi nalazi u pogledu kafe sasvim jasni. Međutim, Američko udruženje proizvodjača osvežavajućih pića, izdalo je saopštenje u kojem navodi da bi drugi faktori mogli da dovedu do povećanja krvnog pritiska – način života, stres i opšte stanje zdravlja, i da bi dodatne studije bile potrebne da bi se sagledao efekat tih faktora, u kombinaciji sa konzumiranjem gaziranih pića.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top