Dobra zabava mami goste na Srebrno jezero (FOTO)

Veliko Gradište

Turizam

Dobra zabava mami goste na Srebrno jezero (FOTO)

Foto: uranak.rs, TOVG, privatna arhiva Dejan Mišić

How Good Of A Friend Are You Really?

Turisti, između ostalog, traže i dobru zabavu, svako prema svojim afinitetima. Dobra muzika je zajednički imenitelj za posetioce “Uranka” i ljubitelje moćnih mašina.

Turistička sezona na „ srpskom moru“ najavljuje se spektakularnim festivalom „Uranak“, muzičkim događajem koji okupi na desetine hiljada mladih iz Srbije i regiona. Ovaj muzički festival se održava od 2014. tokom prvomajskih praznika, od 29. aprila do 2. maja.

Srebrno jezero, kao jedno od naših najlepših izletišta, je idealna lokacija za jedan ovakav događaj, jer pored prirodnih lepota koje nudi, do njega se veoma brzo stiže iz gradskih centara Srbije.

„Uranak“ su podržali opština Veliko Gradište i Turistička organizacija Srbije kao projekat od izuzetnog zanačaja za razvoj turističkih potencijala Istočne Srbije.

Muzički uranak na Srebrnom jezeru

Turistički značaj „Uranka“ jeste promocija Srbije kao turističke destinacije za mlade iz zemlje i regiona koji će po prvi put videti lepote Srebrnog jezera i regije Istočne Srbije, i gde će se kasnije vraćati. Tokom festivala organizuje se krstarenje Dunavom do Golubačke tvrđave, izlet do Viminacijuma, kao i šetnja i uživanja u lepotama Srebrnog jezera.

„Uranak“ ima i veliki ekonomski značaj za region. Za deset hiljada posetilaca, koliki je trenutni kapacitet bina, kreirana su po muzičkim žanrovima tri stejdža: „Live“ ( za “mejnstrim” muziku koja je trenutno najpopularnija na Balkanu), „Urban“ (elektronska muzička scena), „Open Air Action“ (popodne house ritmovi, uveče  R’N’B, Hip - hop, rok, pop ) i ovo je jedini stejdž na otvorenom prostoru.

„Uranak“ - promocija Srbije kao turističke destinacije za mlade iz zemlje i regiona

Smeštajni kapaciteti budu popunjeni već nakon februarskog sajma u Beogradu. Direktan uticaj ove manifestacije vidi se u popunjenosti smeštajnih kapaciteta, restorana, kafea kao i prodaji suvenira. Indirektni uticaji su takođe veliki, pre svega tu su najjače medijske kuće koje prate događaj, takođe primećen je veliki broj turističkih blogera koji predstavljaju događaj na internet stranicama vezanim za turizam, i najjači indirektni uticaj ostavljaju mladi koji objavljuju fotografije na svim društvenim mrežama (prednjači Instagram koji je definisan kao mreža turista u 2019.godini i Fejsbuk, kao najrasprostranjenija društvena mreža u svetu), i šire „dobru reč“ o Velikom Gradištu i Srebrnom jezeru među sobom, u svom okruženju i među svojim prijateljima“, kaže za E-Braničevo Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

 

 Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište

Srebrno jezero privlači razne goste, a kao jedni od najvećih ljubitelja ove oaze pokazali su se bajkeri. Motoskup na Srebrnom jezeru održava se od 2006. godine. Skup bajkera Srbije, ali i zemalja regiona, organizuje Moto klub „Stiški orlovi“ uz podršu Turističke organizacije Veliko Gradište, a pokrovitelj manifestacije je opština.

Tradicionalni skup,  pored pedesetak „Stiških orlova“ okuplja još 600 domaćih i stranih vozača, a posebno dobru saradnju organizatori neguju sa klubovima „Il Paradiso“ iz Sarajeva, „Wild Bunch“ iz Trsta, „Kurenti“ iz Ptuja, „Pirati“ iz Novigrada u Istri. Česti gosti su  članovi moto klubova iz Rumunije i Bugarske. Na svakom moto skupu je između 70 i 80 klubova. Svi se okupljaju u kampu na Srebrnom jezeru, koji je baza „Stiških orlova“.

Kamp Moto kluba „Stiški orlovi“

Kamp se otvara u petak u podne, a uveče je koncert. U subotu ujutru domaćin organizuje obilazak nekog manastira, potom samog jezera, ili vožnju brodom. Popodne je rezervisano za defile bajkera kroz grad ili do Golupca i bajkerske igre. Uveče sledi novi koncert. U nedelju bajkeri se opraštaju od Srebrnog jezera. Ko jednom dođe na moto skup, uvek se vraća na jezero, nevezano za manifestaciju. Uglavnom se poznajemo među sobom i kad god ih put nanese u ove krajeve obavezno svrate, a mnogi putuju sa suprugama“, kaže Dejan Mišić, član Moto kluba „Stiški orlovi“.

 

Dejan Mišić, član MK „Stiški orlovi“

Organizatori posebno vode računa da tog produženog vikenda budu jedini moto skup u okruženju,  kako bi došao što veći broj bajkera.

Defile bajkera

Ranije smo skup organizovali oko prvog maja, a sada smo odlučili da to bude u letnjem periodu, krajem juna ili početkom jula, kako bi gostima mogli što bolje da pokažemo lepote Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, potom tvrđavu u Golupcu, manastire Nimnik i Tuman, a sada smo u prilici da ih odvedemo i na Ramsku tvrđavu“, dodaje Mišić.

 

Koncert na moto skupu na Srebrnom jezeru

Skup ljubitelja moćnih mašina na „gradištanskom moru“ lepa je turistička manifestacija i samim tim i dobra promocija Srebrnog jezera i Velikog Gradišta kao turističkih destinacija.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Srebrno jezero – turistička Meka Velikog Gradišta” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

–Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top