Dodeljeni ugovori za podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja (foto)

Požarevac

Događaji

Dodeljeni ugovori za podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja (foto)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas su dodeljeni ugovori korisnicima subvencija na projektu „Postizanja inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“.

Ovaj projekat je počeo 1.oktobra 2019. godine i trajaće do kraja 2020.godine. Grad Požarevac i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju „GIZ“ realizuju projekat „Postizanje inkluzivnog društveno-ekonomskog razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“. Partnerska organizacija na ovom projektu je „Udruženje Roma Braničevskog okruga“ koja ima iskustva u realizaciji ovakvih projekata koji se realizuju sredstvima međunarodnih organizacija.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, rekao je da se ovim ugovorima omogućava zapošljavanje marginalizovanih društvenih grupa, pre svega Roma, koji su zastupljeni na ovim prostorima.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

“Vrednost projekta je 150.000 evra. Glavni cilj ovog projekta je stvaranje pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu kroz romsko preduzetništvo, zapošljavanjem Roma i Romkinja, povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji, osoba sa invaliditetom, mladih, osoba iz ruralnih sredina i osoba iz ugroženih socijalnih grupa. Ugovorima se dodeljuju sredstva za 10 nezaposlenih lica i za 10 malih preduzeća u kojima će posao dobiti 40 osoba“, rekao je Pavlović.

Vesna Vidojević iz nemačke organizacije „GIZ“ istakla je da ova organizacija ima odličnu saradnju sa Požarevcem i sa drugih 18 gradova i opština koje su korisnici ovog projekta.

Vesna Vidojević

„Gradovi na ovaj način ulaze u dijalog sa nevladinim organizacijama, sagledavaju potrebe na lokalnom nivou i zajedničkim naporima dolazi se do krajnjih korisnika programa. Dobili smo raznovrsne poslovne ideje, od proizvodnog do uslužnog sektora, koje će uposliti  40 osoba  sa teritorije grada Požarevca“, rekla je Vidojević.

Aleksandar Popović, predstavnik Stalne konferencije gradova i opština, rekao je da je tim koji radi u Požarevcu jedan od najboljih u Srbiji i da je od 50 prijava izabrano devet gradova i opština sa dobro napisanim projektima.

Aleksandar Popović

„Ovo je drugi ciklus sprovođenja ovakvog projekta, imamo uhodani tim koji nećemo menjati i sve ideje su pokazatelj da u Požarevcu postoji preduzetnički duh sa željom da se nešto novo napravi u gradu. Spisak projektnih ideja govori da su ideje originalne i jedinstvene. Nadam se da će ovih 40 zaposlenja biti održivo i stalno i da će poslovi zaživeti u ovoj lokalnoj zajednici“, kazao je Popović.

Vladimir Petrović, menadžer projekta, objasnio je kakve će se sve preduzetničke radnje i mikro preduzeća osnovati uz pomoć podsticajnih sredstava.

Vladimir Petrović

„Diverzifikovana je ponuda profila kompanija koje će nastati, od preduzeća za proizvodnju betonskih blokova, za zaštitu životne sredine, IT firme, restoran italijanske kuhinje, radionica torta i kolača, firma za čišćenje. Pomozite jedni drugima, sarađujte i uspeh svih vas je neizbežan“, zaključio je Petrović, nakon čega je usledila dodela ugovora.

To Top