Domaćice dobijaju zdravstveno osiguranje?

Braničevo

Društvo

Domaćice dobijaju zdravstveno osiguranje?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kada bi domaćice u Srbiji bile plaćene za to što minimalno četiri i po sata dnevno provedu u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu, imale bi platu od čak 546 evra. Na sreću, po novim propisima bar će moći da ostvare pravo na plaćenu zdravstvenu zaštitu, piše Blic.

Naime, kako je najavila zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović, žene u Srbiji koje su domaćice, podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice, ali i one koje žive u selima i rade na porodičnom imanju, po novom zakonu Srbije o rodnoj ravnopravnosti, za svoj rad moći će da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje, prenosi Blic.

Ovaj pozitivan zakonski propis dolazi nakon što je lane Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), nakon opsežnog istraživanja među domaćicama na gradskom i ruralnom području, došlo do rezultata prve studije o ekonomskoj vrednosti neplaćenih poslova, piše Blic.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.

To Top