Dostupni podaci o kvalitetu vazduha u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Dostupni podaci o kvalitetu vazduha u Požarevcu

Foto: Screenshot

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljani od danas mogu dobiti precizne informacije o kvalitetu vazduha na području grada.

Na zvaničnom sajtu grada Požarevca danas u podne postavljen je baner sa natpisom „Kvalitet vazduha na teritoriji grada Požarevca“, a klikom na njega ide se na link na kome se očitavaju podaci sa merne stanice koja je odnedavno u funkciji.

Požarevljanima su konačno, posle nešto više od godinu dana od nabavke opreme, dostupni precizni podaci o koncentraciji sumpor dioksida, azotovih oksida, ugljen monoksida i suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 koje ova stanica meri.

Merna stanica u Požarevcu

Prvi zvančno očitani podaci pokazali su da je danas u Požarevcu vazduh odličnog kvaliteta.

Vazduh je odličnog kvaliteta

Kako E-Braničevo saznaje u Gradskoj upravi Požarevac, grad će uskoro potpisati ugovor sa Agencijom za zaštitu životne sredine nakon čega će na njihovom sajtu, u okviru automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji, rezultati iz Požarevca biti vidljivi u svakom trenutku.

Podsećamo, grad Požarevac je još u septembru 2020. godine zaključio ugovor sa društvom s ograničenom odgovornošću “Ecomaks solutions” iz Beograda vredan nešto vise od 20 miliona dinara sa PDV-om za nabavku opreme za merenje kvaliteta vazduha. Oprema je isporučena na vreme, međutim, na montažu se čekalo više od godinu dana. Pre mesec dana proradila je automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, međutim do danas građanima nisu bili poznati rezultati merenja.

>>MERNA STANICA RADI, ALI REZULTATI MERENJA JOŠ UVEK NISU DOSTUPNI<<

To Top